Ceaiul de soc

Ceaiul de soc se realizează din florile și fructele plantei și are un puternic efect antiinflamator și calmant, util în nenumărate afecțiuni, de la cele ale tractului respirator, până la cele digestive și chiar afecțiuni dermatologice.

Socul (Sambucus nigra L.) este preferat de majoritatea persoanelor datorită gustului său placut, ușor aromat. Se folosește în prepararea mai multor băuturi, chiar și unele răcoritoare, însă este un ingredient de bază și pentru infuziile din plante, cu rol curativ.

De-a lungul timpului, florile de soc au fost folosite pentru calmarea durerii, edemului, inflamației, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce transpirația. Scoarța a fost folosită ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile, arată un studiu* din 2014.

În medicina tradițională, sucul de soc ori fructele uscate sunt folosite pentru a trata gripa, infecțiile, durerile de cap, durerile dentare, durerile din zona inimii, cât și pe post de laxativ și diuretic.

Florile de soc sunt adeseori fierte cu zahăr, pentru a se obține un sirop dulce, ori sunt infuzate pentru a fi transformate într-un ceai cu numeroase beneficii. De asemenea, florile de soc pot fi consumate și proaspete, în salate.

Beneficiile ceaiului de soc

Ceaiul de soc este recomandat în cazul racelii, fiind un bun antiinflamator, antioxidant și ajutor pentru sistemul imunitar. Socul poate calma tusea și iritația căilor respiratorii în răceală, gripă și bronșită. Mai mult, poate trata infecțiile bacteriene care afectează sinusurile.

Acțiunile diuretice și laxative ajută în detoxifierea organismului, susțin funcțiile normale ale sistemului digestiv și ale rinichilor. Ceaiul de soc reglează tranzitul intestinal și elimină bacteriile dăunătoare, datorită efectului său antiseptic. Este recomandat în prevenția infecțiilor urinare și după încheierea tratamentului acestora, dar și ca adjuvant pentru tratamentele afecțiunilor ficatului sau intestinelor.

Ceaiul de soc este util și în cazul dietelor, favorizând eliminarea apei în exces. Lupta cu toxinele, stabilizeaza metabolismul și favorizează transpirația. Vei scăpa și de efectul de coajă de portocală, dacă bei ceai de soc, în mod regulat, timp de 2-3 luni. Reține, însă: nu urma acest gen de cură decât dacă primești acordul medicului tău curant sau al unui medic fitoterapeut.

Pe lângă toate aceste beneficii, ceaiul de soc se remarcă și prin conținutul de antioxidanți și substanțele calmante din compoziția sa. Poate calma și inflamațiile articulare sau durerile de cap, daca nu aveți alt remediu la îndemână.

Ceaiul de soc, remediu pentru raceala si gripa

Consumul de ceai de soc poate să ajute, mai ales că poate să calmeze simptomele de gripă și răceală, inclusiv febra, durerile de cap, oboseala, durerile în gât și tusea, potrivit specialiștilor. Prepară ceaiul conform indicațiilor producătorului (de pe pachet) sau conform recomandărilor medicului fitoterapeut și consumă-l trei zile, pentru a te bucura la maximum de beneficiile sale. Reține, însă, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma aceste beneficii.

Ce alte beneficii se “ascund” în preparatele din flori de soc

Preparatele obținute din florile de soc au acțiune antitusivă, spun specialiștii, cât și o acțiune diuretică și emolientă. Socul ar putea fi un aliat și în cazul infecției sinusurilor. Unii specialiști sunt de părere că socul ar putea să ajute la tratarea sinuzitei, însă rezultatele cercetărilor din domeniu nu sunt foarte clare, întrucât studiile au folosit soc în combinație cu alte plante medicinale, așadar nu se poate spune cu exactitate că beneficiile în cazul sinuzitei se datorează doar preparatelor din soc.

Shares
Optimized by Optimole