ceai de matcha

Ceaiul de matcha aduce beneficii pentru sănătate

Ceaiul matcha, cunoscut și ca ceai verde matcha, ceai de matcha sau ceai verde de tip matcha este un ceai verde foarte popular în China și Japonia de sute de ani.

În ultimii ani, consumul de ceai matcha a crescut în lumea occidentală, iar studiile au scos la iveală o varietate de beneficii pe care le are consumul de ceai matcha asupra sănătății, cum ar fi protejarea ficatului, promovarea sănătății inimii și chiar pierderea în greutate, fiind una dintre băuturile sănătoase recomandate pentru pierderea în greutate.

Ce este matcha?

Ceaiul japonez matcha provine din planta Camellia sinensis, aceeași din care se obțin ceaiurile alb, verde, negru și oolong, dar modul de cultivare îi conferă un aport nutritiv unic.

Fermierii acoperă plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare pentru a evita lumina directă a soarelui. Acest lucru mărește producția de clorofilă, sporește conținutul de aminoacizi și conferă plantei de ceai matcha o nuanță mai închisă.

Odată ce frunzele de ceai matcha sunt recoltate, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, iar frunzele măcinate pentru a obține o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha, din care se prepară ceai matcha.

Datorită modului de cultivare, acest super aliment, numit ceai matcha, oferă un gust savuros și este bogat în antioxidanți.

Faptul că este cultivat la umbră îi conferă un echilibru de aromă între catechine, compusul care conferă gustul amărui de ceai matcha și astringența acestuia și aminoacidul dulce L-teanină. Aminoacizii sunt molecule care stau la baza proteinelor și sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Aroma de ceai matcha este robustă și se combină bine cu mai multe varietăți de lapte, în special cu cele de soia și de ovăz.

Ceai matcha: preparare

Ceai de matcha

Pentru a prepara un ceai matcha tradițional, se amestecă 60 până la 150 de mililitri de apă clocotită cu una până la 2 lingurițe de praf matcha. Se amestecă bine și este gata de băut când amestecul este cremos. Dacă gustul de ceai matcha este prea concentrat, se mai poate adăuga puțină apă clocotită. Se poate combina, după gust, cu lapte, de preferat lapte de soia și de ovăz.

Ceai de matcha: proprietăți

Printre proprietățile recunoscute ale ceaiului matcha se numără:

 • Conținutul ridicat de antioxidanți
 • Proprietăți de regenerare a ficatului
 • Benefic pentru memorie prin conținutul ridicat de cofeină
 • Este bogat în epigallocatechin-3-galat, un tip de catechină cu proprietăți anticancerigene

Care sunt beneficiile ceaiului matcha pentru sănătate?

Antioxidanții sunt substanțe din alimente care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Unele studii arată că, datorită modului în care cultivare, o ceașcă de ceai matcha ar putea conține mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit.

Printre beneficiile consumului de ceai matcha pentru sănătate se numără:

 • Scade tensiunea arterială
 • Reduce colesterolul
 • Susține sănătatea sistemului cardiovascular
 • Ajută la prevenirea cancerului
 • Susține sănătatea orală
 • Ajută la buna funcționare a creierului, ajută memoria și favorizează concentrarea, fiind recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală
 • Ajută la combaterea inflamațiilor


1. Matcha relaxează și energizează în același timp

– datorită conținutului ridicat de aminoacizi din Matcha, cofeina acționează asupra sistemului tău nervos mult mai lent decât cafeaua. Asta înseamnă fără accidente, fără nervozitate – este doar o călătorie plăcută 🙂
– Matcha conține de cinci ori mai multă L-theanină, un aminoacid care stimulează undele cerebrale Alfa, reducând stresul; acest efect este ceea ce budiștii japonezi numesc “satori”, o stare de calm similară cu cea experimentată prin meditație.
– eliberarea lentă a cafeinei combinată cu L-theanina îmbunătățește funcțiile cognitive creând o stare de energie mult mai consistentă. 
Așadar, cofeina conținută de Matcha oferă un plus de energie și concentrare, iar aminoacizii moderează efectul teinei, rezultând echilibrul perfect între energie și relaxare.

2. Matcha previne apariția cancerului

Combate activ cancerul – studiile arată că matcha conține de 100 x mai mult catechine EGCg (antioxidanți) decât orice alt ceai, acestea fiind recunoscute pentru proprietățile lor de combatere a cancerului.
Cercetările dovedesc rolul acestor polifenoli din Matcha:

– previn apariția cancerului
– împiedică disfuncția cardiovasculară
– reduc colesterolul
– reduc tensiunea arterială
– alcalinizează organismul
– stabilizează zaharurile din sânge

3. Matcha te ajută să slăbesti arzând cu până la 40% mai multe calorii

– Matcha conține o cantitate mare de EGCG (galactatul epigallocatechin) care amplifică activitatea antioxidantă în sânge, mărind în același timp capacitatea organismului de a arde grăsimile.
– cercetările dovedesc că matcha crește termogeneza (viteza cu care corpul nostru arde calorii) de la 10% la 40% din consumul energetic zilnic. Asta înseamnă că Matcha este un aliat atunci când vrei să slăbești pentru că stimulează metabolismul și arde grăsimile de până la patru ori, ajutând și la menținerea greutății.
Și toate fără efecte adverse, dimpotrivă:

– nu crește tensiunea arterială
– nu crește ritmul cardiac
– ajută la echilibrarea PH-ului

4.Ajută la dezintoxicare

Datorită conținutului mare de clorofilă și aminoacizi, Matcha ajută la eliminarea elementelor grele și substanțelor nocive din organism.

5. Reduce stresul și anxietatea

Deși Matcha conține cafeină, aceasta este reglată de un aminoacid numit L-Theanină, care nu stimulează cortizolul (hormonul stresului) așa cum face cofeina conținută în cafea. Asta înseamnă că reduce stresul și în schimb îți oferă o stare de relaxare fără somnolență (care de obicei este cauzată atunci cand luam produse calmante). 

6. Scade nivelul colesterolului

Documentele de cercetare medicală au arătat că Matcha poate scădea nivelul de colesterol LDL (rău) și poate crește nivelul de colesterol HDL (bun).

7. Ajută memoria și crește capacitatea de concentrare 

L-Theanina crește producția de dopamină și serotonină, deci ți se va  îmbunătăți starea de spirit, capacitatea de concentrare și memoria.

8. Îți menține sănătos sistemul digestiv și reduce constipația

Matcha conține un nivel ridicat de fibre alimentare care este absorbit direct în corp pentru a ajuta la menținerea unui intestin sănătos. Acest lucru este deosebit de important pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și pentru reducerea constipației.

9. Îți oferă energie de lungă durată  

Spre deosebire de cafea sau băuturile energizante, consumul de Matcha îți va oferi energie pe o durată mult mai lungă (4-6 ore)

10. Te ajută să ai o piele mai frumoasă

Pentru că Matcha furnizează o cantitate masivă de antioxidanți pe gram, acest lucru împiedică îmbătrânirea pielii cauzată de radiațiile UV și nu numai.

Shares
Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: