GING SENG-UL FEMEILOR

Dong quai, sau “Angelica chinezeasca”, este o planta celebra in Asia, fiind folosita de mii de ani in medicina traditionala chineza, coreeana si japoneza. Planta a fost numita si ”ginseng-feminin”, datorita utilizarii sale ca si adjuvant in afectiuni ginecologice sau pentru recuperarea organismului dupa nastere. In medicina ayurvedica este folosita pentru corectarea dezechilibrelor energiei yin, care apar la nivelul aparatului reproducator feminin.


In compozitia chimica a plantei au fost identificate: uleiuri esentiale (alcatuite din ligustilida, butilftalida, butilidenftalida, safrol, izosafrol, carvacrol si allo-ocimen), cumarine si derivati de cumarina (psoralen, bergapten, imperatonina si angelicona), polizaharide, fitosteroli (β-sitosterol, stigmasterol), acizi organici (ferulic, angelic, palmitic, miristic si folic), zaharuri (glucoza, fructoza), vitamine (A, B12, C, E), oligoelemente (Co, Cu, Mn, Ca, Mg, Fe, K), flavonoide, rezine, etc.

Actiuni


– tonic feminin, afrodiziac, imbunatateste functia reproductiva la femei, regleaza ciclul menstrual, reduce efectele sindromului premenstrual, amelioreaza simptomele menopauzei (bufeurile, transpiratia nocturna si uscaciunea vaginala); – tonic postpartum, ajuta la reglarea menstruatiei dupa nastere;
– echilibreaza activitatea estrogenica;
– eficient in caz de infertilitate;
– produce stimularea si relaxarea musculaturii uterine; este emenagog;
– are efecte abortive (fiind contraindicat in sarcina);


– prezinta actiune analgezica, putand fi administrat in migrene, dureri menstruale sau dureri de alta origine;
– este cardiotonic, tonic respirator, tonic hepatic; purifica sangele;
– prezinta actiune sedativa asupra sistemului nervos central;
– are actiune anticoagulanta si antiaritmica;


– prezinta actiune antiagreganta plachetara, ceea ce implica utilizarea sa, ca si adjuvant, in prevenirea riscului de AVC (accident vascular cerebral);
– este vasodilatator coronarian, antihipertensiv si antianginos;
– imbunatateste circulatia, inlatura staza sangvina, reducand in acest mod riscul de tromboza;


– inhiba sinteza colesterolului si ateroscleroza;
– are efecte imunostimulatoare, stimuland totodata hematopoieza;
– prezinta actiune antiinflamatoare, putand fi utilizat ca adjuvant in tratamentul artritelor, reumatismului si al inflamatiilor pelviene;
– datorita continutului bogat in vitamina B12 poate fi administrata in anemie;


– prezinta actiune antispastica si antimicrobiana, asupra bacteriilor Escherichia coli, Shigella, Bacillus typhi, Bacillus dysenteriae, streptococului hemolitic si Vibrio B.;
– intarzie evolutia fibrozei renale si deteriorarea functiei aparatului renal, putand fi administrat, ca adjuvant in tratamentul glomerulonefritei cronice (in asociere cu alte plante);
– are proprietati fotosensibilizante;
– prezinta actiune laxativa.

Indicatii
INDICATII MAJORE:


se utilizeaza ca adjuvant in: amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual, menopauza, infertilitate (la femei), dureri menstruale, migrene.

ALTE INDICATII:


hipertensiune arteriala, angina pectorala, boli coronariene, aritmii cardiace, constipatie, anemie, glomerulonefrita cronica, artrite, reumatism, dureri pelviene.

EFECTE ADVERSE


In cazul administrarii prelungite, pot aparea: ginecomastie, fotosensibilizare, greturi, varsaturi, disconfort gastric, diaree, anorexie si balonare.

Contraindicatii


 Chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne si maligne, mamare sau genitale, sarcina, alaptare, boli hemoragice, alergie la Angelica sinensis.

Precautii


A se evita expunerea prelungita la soare si la radiatii UV, pe perioada tratamentului cu Dong quai. Se recomanda administrarea cu prudenta in cazul pacientilor cu tulburari hemoragice sau la cei care sunt in tratament cu medicamente anticoagulante sau antiagregante plachetare. Datorita continutului ridicat in zaharuri, se administreaza cu prudenta la pacientii cu diabet zaharat.


Pentru femeile care au un flux menstrual abundent se recomanda intreruperea administrarii pe perioada menstruatiei (dupa terminarea acesteia administrarea putand fi reluata).

Shares
%d blogeri au apreciat: