Murele: beneficii miraculoase pentru sănătate

Murele sunt bogate în cel mai puternic antioxidant: resveratrolul, acesta fiind totodată și un pigment ce conferă culoarea movalie murelor.
Murele conțin de asemenea vitamine și minerale, oligoelemente și substanțe active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiimbatranire și totodată rol anticancerigen.

Murele ne întăresc oasele

Murele ne întăresc oasele prin conținutul ridicat de calciu, fosfor și magneziu.
Sunt indicate atât copiilor în procesele de creștere, cât și bătrânilor care au risc de demineralizare osoasă și adulților care au nevoie de prevenția patologiilor osoase și articulare.

Au efecto antioxidant

Prin conținutul în antioxidanți și resveratrol murele au rolul de a reduce stresul odixativ și de a preveni un număr mare de boli care au la bază acest stres: ateroscleroza, bolile de inimă, cancerul etc.

Întăresc sistemul imunitar

Prin conținutul de vitamine, minerale și oligoelemente, precum și proteine murele întăresc sistemul imunitar. De asemenea substanțele conținute de mure au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.


Detoxifică ficatul

Ficatul are nevoie de multe vitamine și minerale și de cât mai puține substanțe nocive pentru a funcționa otpim. Murele au un rol important în detoxifierea hepatică și previn ficatul gras (steatoză hepatică).

Combat constipația

Prin conținutul ridicat în fibre, murele stimulează detoxiferea colonică și peristaltică intestinală, adică mișcările musculaturii intestinale astfel că materiile fecale restante se elimină ușor, combatând constipația și detoxifiind local prin impiedicarea rămânerii materiilor fecale pe un timp îndelungat, provocând local inflamația și degradarea mucoasei intestinale și colonice.

Scad colesterolul rău

Murele ajută în lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ și scad colesterolul rău: LDL-colesterol.

Accelerează vindecarea rănilor

Murele au un conținut ridicat în tanine, astfel că prezintă efect antiinflamator, antibacterian și antihemoragic, contractand vasele sangerande.
În medicina tradițională murele erau folosite ca pansament pentru rănile deschise superficiale, dar și pentru vânătăi.

Protejează ochii

Prin conținutul de vitamine, în special vitamina A, murele protejează vederea precum și ochii de patologii ca glaucom sau cataractă.

Previn cancerul

O proprietate excelentă pe care o au toate “vegetalele mov” constă în prevenția cancerului. Alte alimente “mov” sunt de fapt cele care conțin ca pigment resveratrolul – cel mai puternic antioxidant din natură: strugurii negri, mure, zmeură, prune, vișine, afine etc.

Previn anemia

Murele previn anemia prin conținutul ridicat de acid folic, vitamina C și fier.
Consumați mure în sezonul lor, dar le puteți găsi și în “extrasezon” sub form congelată. Consumați murele naturale și nu în preparate care se găsesc în comerț, ca sucuri de mure, prăjituri cu mure etc., acestea conțin mai mult arome de mure și coloranți decât fructul natural.

Shares
%d blogeri au apreciat: