Ceai de plante Muntele Grecesc

Planta cunoscută în cercurile științifice ca Sideritis Syriaca, originară în regiunea Peninsulei Balcanice este cunoscută și folosită de popoarele din regiune de mai bine de 2000 de ani pentru efectele sale terapeutice. Muntele Grecesc sau Malotira este, de asemenea, folosit în bucătăria locală pentru proprietățile sale aromatice. Cercetările din ultimele decenii au confirmat ceea ce oamenii locului știau deja de secole, și anume că Muntele Grecesc are semnificative acțiuni antioxidante, anti-inflamatorii și anti-microbiene. Lunga lista de efecte benefice documentate îi dă acestei plante aura de panaceu, iar gustul complex, aromat, subtil picant și cu o notă citrică, o face și foarte plăcut de consumat..

Planta ce crește de obicei la altitudini de peste 1000m se prezintă sub formă de spice, culese manual cu grijă și uscate la umbră în baraci special amenajate. Parfumul spicelor uscate uscate amintește de caise și nucșoară. Pentru a prepara infuzia, aproximativ o lingură de inflorescente se zdrobește ușor într-o cană (200ml) și se acoperă cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat maxim 10 minute și este complementată foarte bine de o linguriță de miere..

Istoric

Ceaiul Muntelui Grecesc este folosit de greci, de cel puțin 2000 de ani, pentru tratarea mai multor boli, în special, pentru răceli, gripa, boli respiratorii, alergii sau probleme digestive. Cercetările din ultimii ani, efectuate în universitățile țărilor balcanice dar și în țări occidentale, precum Olanda și Germania, au dovedit că Ceaiul Muntelui Grecesc are aproape proprietățile unui panaceu.

Studii:

Studiile au confirmat beneficiile plantei pentru sănătate susținute de tradiția populară. Științific, s-a constatat că Ceaiul Muntelui Grecesc are proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii și anti-microbiene. Datorită acestor caracteristici, consumul ceaiului de Malotira (italiană: „mallo” + „tirare”. Trad. „îndepărtează boala”) contribuie la prevenirea cancerului, osteoporozei sau gripei. Ceaiul întărește sistemul imunitar, combate durerile aproape de orice fel și calmează anxietatea ușoară. Induce un somn ușor, îmbunătățește memoria și, se pare că, poate preveni și trata, într-o oarecare măsură, boala Alzheimer.

Beneficii:

Așadar, știau pastorii greci de ce consuma ceaiul preparat din Malorita! În plus, ceaiul are un gust foarte plăcut, care pare a fi un mixt de arome de mentă, mușețel și lămâie. Un consum de 2-3 căni de ceai pe zi vă menține sănătatea și calmul.

Shares
%d blogeri au apreciat: