Supă cremă de dovleac cu parmezan

Rețeta zilei este Supă cremă de dovleac cu parmezan.

Ingrediente (3 porții):

750 gr dovleac plăcintar (cântărit după curățare)
50 gr unt
50 gr parmezan (parmigiano reggiano dacă aveți)
700 ml apă
sare, piper negru, piment d’espelette

Pentru decor: 4 frunze de busuioc, pinoli ușor prăjiți, piper negru și puțin ulei

Mod de preparare:

  1. Se curăță dovleacul de coajă și semințe și se taie cubulețe.
  2. Într-o cratiță mai largă se topește untul și se adaugă dovleacul. Se înăbușa la foc mic cu capac timp de 10 minute. Se amestecă de 2-3 ori în acest timp. Veți vedea că exteriorul bucăților de dovleac se înmoaie și se topesc în unt. Nu lăsați dovleacul să se rumenească.
  3. Adăugați apa, sare și piper, fulgi de chili (1/4 linguriță) și fierbeți cu capac la foc mic 15 minute. Supa deja va mirosi grozav și va avea o culoarea portocalie atractivă.
  4. Adăugați parmezanul răzuit și mai fierbeți 5 minute. Verificați să fie fiert dovleacul.
  5. Mixati supa în blender până devine super cremoasă. Dacă vreți să controlați consistența puneți la început în blender doar dovleacul și puțină supă, mixați până aveți piure fin și abia apoi adăugați treptat apa, cu blenderul mergând până aveți consistența dorită. Neapărat gustați de sare (supa tinde să fie dulceagă) și mai râșniți piper negru (merge bine cu parmezanul).
  6. Pentru decor încingeți putin ulei și prăjiți câte o frunză de busuioc o dată. Practic doar puneți frunza în ulei, numărați până la 2 și o scoateți. Nu le lăsați mai mult, frunzele își vor pierde culoarea, dar mai rău, își vor pierde și gustul.
  7. Împărțiți supa în 4 boluri, așezați câte o frunză de busuioc deasupra, presărați pinoli și râșniți piper negru. Serviți neapărat cald.
Shares
Optimized by Optimole