Uleiul esențial  de lemn de trandafir

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de lemn de trandafir pot fi atribuite proprietăților sale de analgezic, antidepresiv, antiseptic, afrodisiac, antibacterian, cefalic, deodorant, insecticid și de substanță stimulentă. Se extrage din arborele de trandafir. Acest arbore de trandafir este un copac în permanență verde, scoarţa şi miezul sunt roşii şi emană o aromă exotică intensă.

Este foarte vestit în Brazilia și poartă denumirea științifică  Aniba Rosaeaodora. Pentru britanici sau vorbitorii de limbă engleză, denumirea este “indian rosewood”. Lemnul de trandafir este foarte apreciat ca un lemn decorativ și din acest motiv milioane de hectare de păduri de lemn de trandafir sunt tăiate pentru producția de mobilă și chiar a bețișoarelor.


Uleiul esențial de lemnul de trandafir este extras din materia lemnoasă a arborelui de trandafir, prin procedeul distilării cu vapori. Uleiul de lemn de trandafir este un ulei esențial foarte apreciat, în special în domeniul parfumeriei. Acesta conține substanța linalool, o substanță importantă, care are un număr mare de utilizări.


Principalele sale componente sunt citronelolul, geraniolul și nerolul. De asemenea, conține  ulei eteric,coloranți antocianici, derivați flavonici, taninri, acizi organici, vitamine (A, B2, C, K, PP), săruri minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu), pinen, camfor, hexanol, mircen, felandren, limonen și multe altele. În flori s-au identificat flavonoide, taninuri, zaharuri, coloranți și rășini.

1.Antidepresiv


Acest ulei esențial de lemn de trandafir poate alungă depresia, punând, în câteva minute, un zâmbet larg pe fața ta. Aroma ușoară, dulce-picantă și florală a uleiului, ridică starea de spirit cu mare ușurință, de aceea este  favoritul specialiștilor de aromoterapie. Folosirea lui alungă tristețea și sentimentul de dezamăgire, ajutându-te să privești viața dintr-o perspectivă nouă și pozitivă. Poate fi foarte bun pentru cei care au experimentat recent o deziluzie sau o cădere psihică, fie pe plan profesional, fie pe plan sentimental.


2.Analgezic


Deși nu este puternic, uleiul esențial de lemn de trandafir poate fi folosit ca un analgezic ușor. Acesta are capacitatea de a ameliora durerile ușoare de cap, durerile de dinți, cele de la nivelul mușchilor și articulațiilor și în special cele care rezultă din infecții și pot conduce la răceli, gripă, oreion și pojar.


3.Antiseptic


Înainte de a fugi la un medic, în urma unei taieturi minore, julituri sau a unei mușcături de insecte, poți să-ți acorzi o îngrijire eficace, prin înmuierea unei bucăți de bumbac în uleiul esențial de lemn de trandafir și aplicând-o pe locul afectat. Acest lucru nu numai că va proteja rana de infecții, dar va ajuta și la vindecarea ei.


4.Deodorant


Mirosul dulce-picant și floral al uleiului de lemn de trandafir îl recomandă ca un deodorant natural, care poate cu ușurință să înlature mirosul neplăcut, oferindu-ți o senzație de prospețime și totodată oferind protecție împotriva infecțiilor bacteriene.


5.Afrodisiac


Uleiul esențial de lemn de trandafir, este un derivat din acest lemn de esență tare și are un puternic efect afrodiziac, putând trezi, într-adevăr, sentimentele romantice ale partenerul. Poate fi foarte benefic pentru acei oameni care își pierd interesul pentru sex din cauza cantității imense de muncă prestate, a stresului profesional, a grijilor și chiar a efectelor de poluare. Pierderea libidoului sau frigiditatea este o problemă tot mai des întâlnită, mai ales în orașele mari. Din fericire, acest ulei de lemn de trandafir poate fi de un real ajutor.


6.Cefalic


Uleiul esențial de lemn de trandafir poate menține buna funcționare a creierului. Reduce durerile, tulburările nevrotice, menținând totodată, creierul sănătos și o minte ascuțită.


7.Insecticid


Uleiul esential de lemn de trandafir are proprietăți insecticide și poate ucide insectele mici, cum ar fi țantarii, păduchii, gândacii, puricii și furnicile. De asemenea, se poate folosi sub formă de vaporizatoare, spray-uri, odorizante de cameră și în amestec cu produse de curățat, folosite la spălatul podelelor. Dacă este aplicat pe piele, oferă protecție împotriva țanțarilor.


8.Stimulent


Uleiul esențial de lemn de trandafir stimulează organismul, funcțiile metabolice și diverse sisteme de organe. De asemenea, stimulează sentimentele, secreția de hormoni, enzimele, acizii și bila, circulația sanguină, digestia precum și alte funcții esențiale.


Alte beneficii:


Uleiul esențial de lemn de trandafir reîntinerește pielea și îi menține aspectul sănătos și tânăr. Poate fi util în tratamentul unor boli, cum ar fi: greața, vărsăturile, tusea și răceala, stresul, ridurile, bolile de piele și acneea.


Nu există efecte secundare sau riscuri pentru sănătate asociate cu uleiul esențial de lemn de trandafir.
Uleiul esențial de lemn de trandafir se amestecă foarte bine cu uleiurile esențiale de portocale, bergamot, neroli, lime, lămâie, grapefruit, lavandă, iasomie și de trandafir.

Shares
%d blogeri au apreciat: