Beneficiile pe care le oferă consumul de ciuperci

  ​Sigur, sunt delicioase pe feliile de pizza sau în omletă, dar știi câte alte beneficii îți aduce consumul de ciuperci?
Iată care sunt beneficiile extraordinare pe care le oferă consumul de ciuperci.


Sunt, practic, mici pachețele cu vitaminele B


Vitaminele din grupa B sunt esențiale organismului, stând la baza mai multor procese interne. De exemplu, ciupercile pot contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral, asigură o digestie eficientă și un boost de energie.

Desigur, conținutul de vitamine variază în funcție de tipul de ciupercă: Portobello și shiitake sunt printre cele mai bogate în astfel de nutrienți.


Conțin și vitamina D


Ciupercile sunt una dintre sursele naturale de vitamina D, o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor, a mușchilor și pentru un sistem nervos și imunitar sănătoase.

Deși este greu să acumulezi doza zilnică recomandată doar din consumul de ciuperci, ele sunt, totuși, un aliment grozav pentru a mări aportul de vitamina D din organism, mai ales dacă ai o dietă săracă în ceea ce privește ouăle sau peștele (alimente bogate în acest nutrient).


Îți ajută sistemul imunitar


Deoarece conțin un număr mare de antioxidanți, ciupercile sunt alimentul perfect, protejându-te de celulele nocive care pot duce la boli de inimă, Alzheimer sau chiar cancer. Antioxidanții sunt de asemenea recunoscuți pentru rolul lor anti-aging – sună din ce in ce mai bine, nu? Mai mult, ciupercile sunt bogate și în seleniu, element care susține activitatea glandei tiroide și a sistemului reproductiv.


Te ajută să explorezi gustul „umami”


Umami este cel de-al cincelea gust (pe lângă dulce, acru, sărat, amar), de obicei obținut prin folosirea monoglutamatului de sodiu, sursă de care ar trebui să ne ferim, întrucât acesta se obține în urma unor procese industriale complexe și este artificial. Ciupercile, în schimb, sunt o sursă naturală a acestui gust complet diferit și reprezintă o alegere excelentă pentru paste și salate, sau pentru micul dejun, atunci când vrei să îți reîmprospătezi dieta.


Îți oferă senzația de sațietate


Sărace în calorii, însă având o textură bogată și un gust puternic, ciupercile sunt varianta ideală pentru un ingredient “de umplutură”, sau ca gustare, atunci când simți că îți este foame.

O porție de ciuperci de 200 gr conține doar 20 de calorii, în timp ce îți oferă 2 gr de proteine: de ce nu încerci să le mărunțești în blender și să le adaugi la chiftele sau burgeri, pentru o cantitate mai mare de mancare, dar în același timp redusă în grăsimi și calorii?

Shares
Optimized by Optimole