Combinații alimentare nerecomandate pentru adulți și copii

Friptură cu cartofi prăjiți? Pâine cu salată de roșii? Macaroane cu brânză? Piure de cartofi cu unt? Oh, o prăjitură? Nu. Niciuna dintre aceste alegeri nu este recomandată. De ce?

Atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, anumite combinații alimentare pot produce disconfort și, în timp, chiar pot dauna sănătății.

Alege o mâncare sănătoasă și ai grijă la următoarele combinații:

Carne cu cartofi

Una din regulile nutriționale de baza în ceea ce privește combinațiile alimentare se referă la evitarea consumării la aceeași masă a alimentelor bogate în carbohidrați și a celor bogate în proteine. Rezultatul acestei combinații cosnta în îngreunarea digestiei, accentuarea refluxului gastro-esofagian, balonare, constipație, senzație de oboseală după masă.

De ce? Pentru digerarea carbohidraților este necesar un mediu gastric mai alcalin, în timp ce pentru digestia proteinelor este necesar un mediu mai acid. Atunci când combinăm aceste alimente, practic niciuna dintre grupele alimentare nu se poate digeracorespunzător, în timp optim, astfel că apar tot felul de simptome neplăcute. Alimentele bogate în carbohidrați sunt: cerealele (paste, pâine, tăiței, orezovăz, orz, secară etc.), cartofii. Alimentele bogate în proteine sunt: carnea, ouăle, nucile, alunele, semințele, ciupercile, leguminoasele.

Așadar la o masă cu carne sau ouă ar fi bine să evităm pâinea, orezul, cartofii.

Cu ce putem consumă carnea? O putem consuma alături de legume la aburi sau chiar lângă o salată de crudități. Cartofii îi putem consumă în supe/ciorbe sau în alte preparate cu legume, dar săraceîn grăsimi.

Amidonoase cu grăsimi săturate

Această combinație este adesea de evitat, atât din punct de vedere altimpului mai lung de digestie, cât și din pricina faptului că rămâne o combinație calorică. Totodată consumul de amidon alături de grăsimi, în special cele saturate, poate duce la balonare și disconfort abdominal. Câteva exemple: piure de cartofi cu unt sau ulei, orez cu ceapă călită (se călește în ulei), cartofi cu carne, orez cu carne, cartofi copți cu smântână etc.Dacă doriți să aveți un abdomen suplu și să nu riscați să consumațiprea multe calorii, atunci poate ar fi o idee bună să evitați aceastăcombinație.

Pâine cu salată de roșii

Roșiile sunt fructe și la fel ca multe alte fructe acide (portocale, graperuit, lămâi etc.), acestea nu ar trebui să fie consumate alături de carbohidrați. Fermentează destul de mult. De fapt, fructele ar trebui consumate singure, fără a fi alăturate altor grupe alimentare, de obicei între mese.ADVERTISING

Câteva exemple de combinații de evitat: pâine cu salată de roșii, bruschete cu roșii, sandwich cu roșii etc.

Făinoase cu zahăr

Această asociere favorizează balonarea (fermentează), dar și arsurile gastrice și refluxul gastro-esofagian. Exemple: prăjituri, torturi, alte dulciuri care conțin și făinoase.

Totuși puteți alege acest tip de desert, însă consumat între mese și încantități moderate, cu mențiunea că prezintă un număr mare de calorii.

Lactate cu carne

Preparate din carne cu smântână (de exemplu sarmale cu smântână), sau carne cu sosuri ce conțin lapte (de exemplu usutroi cu iaurt), nu sunt recomandate, atât pentru că digestia este îngreunată, cât și pentru că există riscul să fie favorizată formarea unor substanțe cu efecte nocive asupra sănătății noastre.

Shares
%d blogeri au apreciat: