Noul ceas de la Apple poate salva vieți

Apple a prezentat, alături de noile modele de iPhone, și noul ceas inteligent Apple Watch seria 4, la evenimentul anual destinat tehnologiei, la noul sediu din California.


Noul ceas inteligent Apple Watch, care are și un ecran mai mare ca modelele anterioare, vine cu o inovație extraordinară, care ar putea salva anual milioane de vieți. Ceasul are un nou tip de senzor, electric, care poate realiza, prin intermediul unei aplicații, o electrocardiogramă.


Pentru că aplicația de EKG nu a fost încă lansată, noua funcție va fi disponibilă abia spre sfârșitul acestui an, iar la încept va fi limitată la dispozitivele care vor fi vândute în SUA.

​Asta deoarece gadgetul a primit aprobare de la FDA pentru realizarea de EKG și va avea nevoie de aprobări similare și în alte state, pentru a putea fi comercializat ca dispozitiv medical autorizat.

Este o performanță deosebită, pacienții care suferă de probleme cardiace așteptând de mult lansarea unui asemenea gadget.


Realizarea unei electrocardiograme va dura numai 30 de secunde, iar metoda este foarte simplă. Utilizatorul trebuie doar să țină degetul pe ecran, unde va fi afișată iconița Digital Crown, în timp ce poartă ceasul la mână.

După doar 30 de secunde, va afla dacă inima îi bate normal sau există risc de fibrilație atrială, care poate indica o gravă problemă de sănătate.


Această tulburare de ritm cardiac este deseori diagnosticată foarte târziu. Folosirea unui ceas inteligent pentru a verifica sănătatea inimii este deci o metodă la îndemână, care va ajuta la depistarea timpurie a unor afecțiuni care pot duce la complicații și chiar la deces, crescând riscul de atac de cord.


Cu ajutorul aplicației, rezultatul electrocardiogramei va fi păstrat sub forma unui document PDF, astfel încât va putea fi arătat ulterior medicului.


De asemenea, senzorii de la Apple Watch seria 4 pot detecta și tahicardia sinusală (pulsul foarte accelerat – peste 100 bătăi/minut) și bradicardia sinusală (un puls prea scăzut – sub 60 bătăi/minut).


Ceasul va trimite o notificare atunci când va observa o anomalie de acest fel a pulsului, astfel încât utilizatorul va fi alertat că există o problemă. Desigur, folosirea Apple Watch nu trebuie să înlocuiască investigațiile medicale obișnuite, le poate doar completa, la nevoie.

Reprezentanții Apple precizează că nimeni nu trebuie să apeleze la un tratament doar pe baza rezultatelor oferite de acest gadget, fără să ceară mai întâi sfatul unui medic.


Totodată, ceasul ajută la apelarea serviciile de urgență, atunci când senzorii lui indică faptul că utilizatorul a căzut. Senzorii analizează traiectori și viteza mâinii pe care se află ceasul și astfel pot intui dacă utilizatorul a căzut.

În acel moment, ceasul trimite o alertă și dă imediat posibilitatea unui apel de urgență. Dacă persoana nu se mișcă mai mult timp, deci este inconștientă, ceasul va iniția automat apelul de urgență.


Gadgetul are de asemenea un giroscop și un accelerometru, pentru monitorizarea activității fizice, iar procesorul este de două ori mai rapid decât cel de la seria 3.

 
 
%d blogeri au apreciat: