Semințe de cânepă – beneficii

Semințele de cânepa care fac parte din specia Cannibis sativa au fost cultivate și folosite de mii de ani, datorită numeroaselor beneficii pentru organism.


Canepa poate fi gasita in mai multe locuri din lume si este o planta foarte rezistenta care se adapteaza la diferite conditii climatice. Totodata, canepa este o planta versatila care poate fi prelucrata in fibre, ceara, ulei, combustibil, rasina sau materiale textile.
De aceea, pe lângă alimentație, semințele de cânepă sunt folosite și pentru fabricarea produselor de îngrijire personală. Uleiul esențial de cânepă, de exemplu, este benefic pentru piele și păr.


Semințele de cânepă conțin toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți, printre care și opt aminoacizi esențiali care nu pot fi produși în mod natural de organism: leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina și treonina.


Care sunt beneficiile semințelor de cânepă pentru organism?
Semințele de cânepă au fost folosite timp de mii de ani în medicină tradițională, datorită proprietăților terapeutice și efectelor benefice pentru organism. Iată care sunt acestea:


-ajută in curele de slăbire

– conform studiilor, semințele de cânepă sunt bogate în fibre, motiv pentru care produc senzația de sațietate și reduc pofta de mâncare pentru mai mult timp; unii specialiști recomandă să consumăm patru linguri de semințe de cânepă la micul dejun, astfel încât să beneficiem de aceste proprietăți


-beneficiile asupra sistemului digestiv

– datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile, acestea ne ajută să ne păstrăm sănătatea sistemului digestiv și, în același timp, pot trata constipația atunci când sunt consumate în cantități de aproximativ 7.5 grame


-întăresc sistemul imunitar

– datorită acizilor grași Omega 3 și Omega 6, semințele de cânepă previn apariția inflamațiilor și protejează sistemul imunitar. Mai mult, acestea pot preveni și apariția unor forme de cancer, precum cel mamar, arată un studiu efectuat de Breast Cancer Research and Treatment


-mențin sănătatea inimii

– studiile efectuate în ultimii ani au arătat că semințele de cânepă pot îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular și reglează tensiunea arterială, iar nutrienții ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
-reglează nivelul hormonal

– acidul gama linoleic din semințele de cânepă ajută la reglarea nivelului de hormoni de la nivelul glandei tiroide și reduce astfel simptomele cauzate de dezechilibrul hormonal manifestate prin stări de depresie, anxietate sau simptome severe în perioada menopauzei.
Cum se consumă și cum se folosesc semințele de cânepă în bucătărie.
Poți consuma semințele de cânepă în loc de o gustare între mese sau le poți combina cu alte ingrediente în diferite rețete.Cantitatea recomandată


Dacă introduci pentru prima dată semințele de cânepă în dietă, cantitatea trebuie mărită treptat, astfel încât să îi oferi timp organismului să se obișnuiască cu noul aliment. Este recomandat consumul unei cantități de 42 de grame, adică în jur de patru linguri de semințe de cânepă.
În ceea ce privește efectele adverse, semințele de cânepă nu interacționează cu medicamentele obișnuite. Totuși, semințele trebuie consumate cu moderație în cazul în care urmezi un tratament cu anticoagulante, deoarece pot duce la apariția hemoragiilor.


Beneficiile semințelor de cânepă în cosmetică

Uleiul din semințe de cânepă este folosit cu precădere în produse cosmetice precum balsam de buze, loțiuni sau săpunuri. Uleiul este absorbit ușor și ajută la menținerea unei pieli sănătoase, elastice și catifelate.
Mai mult, studiile au arătat ca uleiul din semințe de cânepă poate ajută la tratarea dermatitei atopice, psoriazisului și eczemelor care duc la inflamarea și uscarea pielii.


Măștile purificatoare cu semințe de cânepă pisate sau extractul sub formă de ulei, alături de untul de shea sau uleiul esențial de lavandă, sunt ideale ca tratament pentru piele, dar și pentru păr.
Semințele de cânepă sunt bogate în nutrienți și au numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care sunt recomandate nu doar pentru consum regulat, ci și ca produs cosmetic pentru o piele sănătoasă și strălucitoare. Indiferent cum le folosești, cu siguranță te vei bucura de toate beneficiile oferite.

Shares
%d blogeri au apreciat: