Semne care arată o deficiență de fier

Semne care arată o deficiență de fier : În jur de 10 la sută dintre femei suferă de deficiență de fier, potrivit medicilor, iar procentul este chiar mai mare pentru femeile care sunt foarte active fizic.

Iată semnele care ar putea indica faptul că ai o deficiență de fier:

1. Oboseală

Corpul folosește fierul pentru a produce hemoglobină, substanța din celulele roșii care transportă oxigenul în corp. Dacă celulele tale roșii nu funcționează cum trebuie, te vei simți obosită.

2. Dificultăți de concentrare

Sinteza neurotransmițătorilor poate fi afectată de lipsa de fier, ceea ce te face să te concentrezi mai greu.

3. Apatie

Dacă ți-ai pierdut interesul față de prieteni, familie și activitățile zilnice, acest lucru poate însemna că suferi de o lipsă de fier.

4. Ți se taie respirația

Fie că ești la sala de sport sau doar mergi pe stradă, acesta poate fi un semn al lipsei de fier – fără el, corpul poate rămâne fără suficient oxigen.

5. Ești neobișnuit de palidă

Pielea foarte albă nu este un semn bun, deoarece poate sugera o circulație proastă a sângelui și un număr insuficient de celule roșii.

6. Ți-e greu să-ți termini exercițiile fizice obișnuite

Dacă acum câteva săptămâni îți era mult mai ușor să faci un anumit număr de exerciții fizice, iar în ultima vreme ești nevoită să te oprești mai repede, rezistența ta scăzută ar putea fi cauzată de nivelul scăzut de fier.

7. Febră musculară intensă

Deficiența de fier îți poate afecta abilitatea de recuperare a mușchilor după exercițiile fizice: este normal să ai febră musculară, însă dacă ai impresia că durează mai mult decât de obicei, fă-ți analize și verifică-ți nivelul de fier.

8. Unghii fragile

Nu încerca doar să îți ascunzi unghiile deteriorate cu lac de unghii colorat – află cauza acestei problemeDe asemenea, micile adâncituri apărute pe unghii pot semnaliza o deficiență de fier.

9. Infecții frecvente

Dacă te îmbolnăvești foarte des, în special de afecțiuni respiratorii, s-ar putea să suferi de o lipsă de fier.

Cum să crești absorbția de fier

Pentru a combate deficiența de fier, este important să mănânci cât mai multe alimente bogate în fier (nu doar o dată pe zi, ci pe parcursul întregii zile, pentru a ușura absorbția). Aceste alimente ar trebui consumate împreună cu alimente ce conțin vitamina C, care ajută organismul să preia fierul din alimente. Vitamina A este, de asemenea, benefică pentru creșterea nivelului de fier din organism.

În același timp, ceaiul și cafeaua ar trebui consumate separat de mesele unde consumi alimente bogate în fier, deoarece pot inhiba absorbția. Evită suplimentele de calciu în timp ce încerci să îți îmbunătățești absorbția de fier, pentru că și ele pot fi dăunătoare pentru sintetizarea fierului.

Shares
Optimized by Optimole