Ulei esențial de rozmarin pentru păr

Uleiul esențial de rozmarin ajută părul.

Când vine vorba de un păr lung și sănătos, multe femei sunt dispuse să cumpere tot felul de produse promițătoare. Dar puține știu că produsele comerciale pot afecta firul de păr și mai mult, și-i pot afecta și producția de melanină, răspunzătoare pentru culoarea părului. În timp, toate acestea pot duce la subțierea și căderea părului. Din fericire, avem câțiva aliați naturali perfecți pentru a revitaliza și stimula creșterea părului. Unul din ei este uleiul esențial de rozmarin.

Planta de rozmarin este o plantă-condiment foarte populară și apreciată în bucătăriile lumii.

Din frunzele acesteia, se extrage prin distilarea cu aburi, uleiul esențial de rozmarin. Acesta are efecte benefice asupra digestiei, sistemului respirator dar are nenumărate proprietati si ca ingredient cosmetic.
Fiind un ulei esențial, acesta este volatil. Acest lucru înseamnă că o anumită parte se va evapora în aer, iar cealaltă va fi absorbită în piele sau firul de păr, după caz. Uleiurile esențiale nu lasă pelicula grasă, ceea ce înseamnă că nu va îngrașa nici părul!
Din această cauză, și pentru că este o substanță foarte concentrată, uleiul de rozmarin nu trebuie aplicat pur pe piele/păr. Trebuie diluat (amestecat) cu un ulei vegetal, care conține acizi grași esențiali.
Uleiurile vegetale sunt un mediu perfect pentru dispersarea uleiurilor esențiale și prevenirea iritațiilor sau chiar senzațiilor de arsură. Acestea sunt și economice, deoarece nu e nevoie decât de câteva picături de ulei esențial pentru a obține rezultatele dorite.

De ce este uleiul esențial de rozmarin benefic părului?

Anumite proprietăți îi conferă acestui ulei esențial eficacitate când vine vorba de a menține pielea și părul sănătoase.

Proprietăți stimulante

Astfel, poate să stimuleze circulația sanguină și producția de celule roșii care ajută la reînnoirea sângelui. Acest lucru este benefic deoarece sângele livrează oxigen și nutrienți organismului, pielii și implicit rădăcinii părului. Toate acestea ajută la stimularea creșterii părului.
Proprietăți antibacteriene
Este important să aveți scalpul curat, fără mătreață pentru că aceasta mănâncă substanțele nutritive destinate altfel părului. În timp, poate să contribuie la subțierea firelor de păr și la căderea acestora. Fiind un bun antibacterian, uleiul esențial de Rozmarin poate să distrugă ciuperca ce cauzează mătreața și astfel să permită părului să crească în voie.
Proprietăți antiinflamatoare
Poluarea și diverșii patogeni pot cauza tot felul de inflamații ale scalpului. Mâncărimile pot și ele să cauzeze răni, care se pot inflama și infecta. Toate acestea pot deteriora rădăcinile părului și deci pot afecta creșterea și aspectul părului.
Când există o inflamație în corp, sângele o va intercepta iar aceasta va călători peste tot prin organism, afectând și scalpul.  Planta are puternice efecte antiinflamatorii. Folosit regulat poate să prevină infecțiile și să ajute scalpul să se vindece de cele existente.
Proprietăți antioxidante
Uleiul esențial de rozmarin este un bun antioxidant pentru păr deoarece conține eucaliptol (1, 8 cineol). Această substanță a fost analizată de multe ori, iar efectele sale de a lupta contra radicalilor liberi au atestate. Astfel, uleiul poate proteja părul și scalpul de efectele razelor UV, a poluarii, a vremii, etc.

Toate aceste proprietăți fac din uleiul de rozmarin un aliat de nădejde în îngrijirea părului în mod natural.

În continuare veți descoperi cum să-l folosiți pentru un păr mai frumos și mai puternic în fiecare zi, cu un minim de efort.
Produsele de îngrijire a părului din comerț conțin foarte multe substanțe sintetice, lucru cunoscut deja de toata lumea. Acestea au puterea de a usca și irita pielea foarte tare, iar pe termen lung se pot observa și consecințele: o piele uscată, care se descuamează, mătreața și senzații de mâncărime a scalpului. Toate pot cauza senzații de jenă în public și chiar disconfort persoanei afectate.
Pentru a scapa de aceste simptome, puteți folosi uleiul esențial de rozmarin în mai multe feluri. Dar mai întâi va trebui să folosiți un șampon ceva mai blând cu scalpul și părul. Acesta poate fi făcut de voi înșivă, sau cumpărat de la farmacie ori un magazin naturist.
Adăugați în șampon până la 30 de picături de ulei esențial, la fiecare 60 ml. Agitați recipientul bine și folosiți în mod normal. Sau pur și simplu adăugați 2 – 6 picături de rozmarin în cantitatea de șampon pe care o folosiți în mod normal, pentru perioada de test.
Masați scalpul astfel pentru a stimula circulația sânguină. Acest lucru poate stimula și creșterea părului și eliminarea mătreții.
Mai puteți să folosiți și apă florală de rozmarin, pe care o pulverizați direct pe părul proaspăt uscat. Puteți adăuga și câteva picături de ulei esențial în apă, cu condiția ca aceasta să fie agitată bine înainte de a pulveriza.

Toate aceste practici vă pot ajuta părul să strălucească din nou și să fie extrem de moale la atingere.

Astfel, părul va fi mai ușor de pieptanat și de aranjat.

Shares
%d blogeri au apreciat: