Alimente care îți albesc dinții și pe care merită să le consumi mai des

Zâmbetul e cartea ta de vizită, iar dinții oglindesc starea de bine a întregului organism. O dietă echilibrată are ca rezultat o dantură strălucitoare și gingii sănătoase.

Cel mai important element al vitalității cavității bucale este apa, care stimulează și alimentează producția de salivă ce depozitează mineralele esențiale dinților în structura lor osoasă.

Care sunt alimentele benefice?

1. Ceaiul

Infuziile de plante au o contribuție importantă la menținerea sănătății dentare. Ceaiul verde conține polifenoli, un antioxidant ce reduce acumularea de reziduuri, previne cariile și bolile gingivale.

2. Produsele lactate

Laptele și iaurtul conțin agenți care luptă în mod natural cu cariile dar și substanțe ce întăresc smalțul dinților. Aceste alimente au o aciditate scăzută, astfel prevenind tocirea dinților.

3. Fructele

Unele dintre fructele și legumele noastre preferate sunt abrazive pentru smalț și curăță dinții în mod natural, fără să îi afecteze pe termen lung (precum unele tratamente de albire). Merele, căpșunele sau fructele kiwi conțin vitamina C, substanță considerată elementul liant pentru celule. Fără această vitamină, gingiile sunt sensibilizate și predispuse la anumite boli.

4. Legumele

Vitamina A, care se regăsește în dovleac, morcovi, cartofi dulci și broccoli, e necesară formării smalțului dinților. În plus, legumele crocante ajută la curățarea gingiilor mecanic, prin masticație. Ceapa conține substanțe antibacteriene, mai ales când e mâncată crudă. Țelina protejează dinții stimulând producția de salivă ce neutralizează acizii care cauzează demineralizarea țesutului osos.

5. Ierburi proaspete

Mestecarea unor plante precum pătrunjelul, coriandrul sau menta ajută la menținerea prospețimii respirației înlăturând mirosurile cauzate de anumite bacterii. Ierburile uscate nu au același efect ca cele proaspete, însă pot fi folosite la prepararea unor infuzii pentru clătirea gurii.

6. Semințele

Semințele, în special cele de susan, reduc placa dentară și ajută la reconstrucția smalțului dintelui. De asemenea, sunt foarte bogate în calciu.

7. Sursele de proteină animală

Vita, puiul, curcanul, ouăle dar și peștele bogat în acizi grași, precum somonul conțin fosfor, substanță care, împreună cu calciul, constituie cel mai important cuplu de minerale benefice sistemului osos, implicit dinților.

8. Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt bogate în vitamina B, magneziu și fier, elemente vitale în păstrarea unei danturi sănătoase. Mai mult, fibrele conținute de aceste alimente mențin fluxul de salivă, care creează o barieră minerală contra degradării dinților.

Shares
Optimized by Optimole