Proprietățile uleiului esențial de Bergamotă

  Uleiul esențial de bergamotă este mai puțin cunoscut, cel puțin în țara noastră. Se extrage din arborele de “Citrus aurantiumvar”, care reprezintă și denumirea în latină.

Este o plantă tropicală cu aromă puternică reprezentând o componentă principală în multe parfumuri.

Uleiul este folosit și în crearea ceaiului Earl Grey.


Acest ulei esențial cu miros proaspăt este un favorit în aromoterapie, făcând parte din categoria uleiurilor din “nota de vârf”.

Crează un sentiment de relaxare, optimism și fericire.

Beneficiile uleiului esențial de bergamotă merg mult mai departe decât ne dam seama.

Proprietățile sale antibacteriene și antiseptice au fost foarte populare cu de sute de ani în urmă, fiind folosit, cel mai des, pentru afecțiuni ale pielii.


​Componentele uleiului de bergamotă, cum ar fi Alpha pinensilimonen, sunt antidepresive, crează un sentiment de prospețime, bucurie și energie. Este recomandat în cazuri de tristețe și depresie.

De asemenea, stimulează secrețiile hormonale,contribuind astfel la menținerea ratelor metabolice corespunzătoare.

Acest efect stimulativ crește secreția de sucuri digestive, bila și insulina, favorizând astfel digestia, absorbția corectă de substanțe nutritive, asimilarea și descompunerea zahărului.

În medicina orientală este folosit pentru a ajuta la fluxul de energie vitală, astfel încât sistemul digestiv poate funcționa fără probleme, este un tonic pentru digestie, combătând colica, indigestia și gazele. Folosit ca apă de gură, elimină respirația urât mirositoare.


Anumite componente din uleiul esențial de bergamotă sunt antibiotice și dezinfectante. Ele inhibă dezvoltarea germenilor, virușilor și ciupercilor. De asemenea, acestea anihilează în mod eficient infecții ale pielii.

Dacă este folosit în mod regulat în șampoane, geluri de duș, pielea și părul rămân protejate de infecții.

Presărând 2-3 picături de ulei de bergamotă în șampon, părul va căpăta o strălucire aparte.


Uleiul esențial de bergamotă reduce senzația de durere în organism. De fapt, stimulează secreția anumitor hormoni care reduce sensibilitatea nervilor la durere.

Prin urmare, este foarte util în caz de dureri de cap, entorse, dureri musculare sau orice alte simptome sau afecțiuni care necesită o doză mare de medicamente analgezice.

Acest lucru înseamnă că puteți evita efectele secundare periculoase ale multor medicamente contra durerii, care au adesea efecte secundare negative asupra ficatului și rinichilor.


Este un eficient cicatrizant, această proprietate este motivul din spatele utilizarii constante ca ingredient principal în produsele cosmetice și produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi săpunuri, creme, lotiuni etc.

Acest ulei esențial este frecvent utilizat pentru a elimina efectele inestetice ale acneei, care poate lăsa cicatrici vizibile și semne pe zonele afectate de mai mulți ani.


Câteva precauții de care să țineți cont atunci când doriți să folosiți acest ulei:


– trebuie protejat de lumina soarelui, pentru că bergaptene, una dintre componentele sale, devine otrăvitoare dacă uleiul este expus la lumina soarelui.


– trebuie păstrat în sticle de culoare închise și în locuri întunecate.


– expunerea la soare trebuie evitată cel puțin 3 ore după ce ați folosit acest ulei deoarece crește fotosensibilitatea.

Shares
Optimized by Optimole