Rhodiola rosea: beneficii

Utilizări ale rhodiolei de-a lungul istoriei

În Scandinavia, rhodiola a fost folosit de secole de localnici pentru a face față frigului siberian dar și stresului. Vikingii au consumat-o pentru a-și spori forța fizică.

Planta a fost folosită în medicina tradițională chineză. Pentru a preveni răul de altitudine și pentru a urca la înălțimi mari, inclusiv pe Muntele Everest. O consumă șerpașii din munții Asiei.

A fost administrată intens în Rusia în ultimii 70 de ani, în special pentru îmbunătățirea performanței profesionale, inclusiv în domeniul atletismului, dar și pentru combaterea oboselii, insomniei și chiar depresiei

Beneficiile asupra memoriei

Rhodiola crește sensibilitatea neuronilor (celulele din creier și din sistemul nervos), inclusiv a doi neurotransmițători, respectiv serotonina și dopamina. Acești neurotransmițători sunt recunoscuți, printre altele ca având rol în creșterea capacității de concentrare și a memoriei.

Un energizant eficient

Rhodiola poate crește energia organismului și capacitatea de rezistență prin sporirea numărului de celule roșii ale sângelui. Aceste celule transportă oxigenul către mușchi. Un număr mai mare de celulele sangvine roșii îmbunătățește semnificativ performanța atletică și întârzie oboseala.

Nu e nevoie să fim atleți pentru a beneficia de proprietățile ei. Rhodiola poate crește anduranța și reduce efectele lipsei de somn.

Beneficiile asupra mușchilor după efort intens

Conform unui studiu publicat în The International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism în 2004 rhodiola are efecte antiinflamatorii. Aceasta ajută la recuperarea rapidă a capacității musculare și îmbunătățirea anduranței în cazul sportivilor.supra activității sexuale

Rhodiola stimulează libidoul atât la bărbați, cât și la femei. Se presupune că acest efect se datorează acțiunii sale asupra dopaminei de la nivelul creierului. Substanță foarte importantă pentru funcția sexuală și libido.

De asemenea, se pare că rhodiola poate fi utilizată în tratamentul disfuncției erectile la bărbați.

Reducerea stresului

Rhodiola poate calma organismul atunci când acesta răspunde la factorii de stres cu care se confruntă zilnic prin reacția „luptă sau fugi”. Acest răspuns este determinat de hormonul numit cortizol care ne menține „în priză”, pregătiți pentru a ne apăra de un potențial atac. Problema este că, atunci când nivelul acestuia se menține ridicat pentru mult timp, efectul constă în scăderea capacității de reglarea a glucozei din sânge, creșterea în greutate, dezechilibre ale funcției tiroidiene, dezechilibre hormonale, slăbirea imunității etc. Rhodiola reduce cantitatea de cortizol, inducând o stare de liniște.

Efectul anti-aging al rhodiolei

Menținând nivelul de cortizol scăzut, ne protejăm sănătatea și prevenim îmbătrânirea prematură. Când nivelul de cortizol este ridicat pentru perioade îndelungate de timp, organismul îmbătrânește mai repede și este epuizat. Rhodiola ajută la echilibrarea nivelului de cortizol întârziind procesul de îmbătrânire.

Efectul antidrepesiv al rhodiolei

Un alt beneficiu al suplimentării cu rhodiola a alimentație constă în îmbunătățirea activității cerebrale și combaterea depresiei. Rhodiola este recomandată adesea ca un adjuvant sau o alternativă la antidepresive. Acest rol al său se datorează capacității sale de stimularea a sensibilității la dopamină care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și contribuie la combaterea adicțiilor și a poftelor alimentare.

Beneficiile asupra organismului

Rhodiola este bogată în compuși fenolici care sunt recunoscuți ca având proprietăți antioxidante puternice. O mare capacitate antioxidantă contribuie la întărirea sistemului imunitar, prevenirea îmbătrânirii, combaterea efectelor atacului radicalilor liberi și vindecarea mai rapidă în caz de îmbolnăvire.

Beneficiile asupra sistemului imunitar

Rhodiola îmbunătățește capacitatea de rezistență a organismului la boli și imunotoleranța (permițând corpului să recunoască mai ușor diferența dintre agenți patogeni și cei inofensivi). Totodată, intensifică activitatea imunitară datorită efectului său adaptogen. Rolul său adaptogen este de a susține capacitatea de apărare a corpului la diferite tipuri de stres: intelectual, fizic, de mediu etc.

De asemenea, sprijină sistemul imunitar prin sprijinirea activității serotoninei, dopaminei și a metabolismului energetic celular.

Prevenirea cancerului   

Prin stimularea imunității, rhodiola ajută la prevenirea tumorilor. De asemenea conține niște substanțe numite salidroside care, conform studiilor, au efect antitumoral. Acestea inhibă proliferarea celulelor cancerigene, stopează evoluția lor și induc apoptoza (moartea celulară) în cazul celulelor tumorale de la nivelul vezicii urinare, sânului, plămânului sau ficatului.

Alte beneficii ale rhodiolei

Unul dintre cele mai importante constă în faptul că ne ajută să ardem grăsimea corporală. Rhodiola conține niște compuși activi numit rozavine care declanșează arderea grăsimilor în corp. Rozavinele acționează prin stimularea unei enzime numită lipază sensibilă la hormoni care are abilitatea de a descompune țesutul adipos de la nivel abdominal. Conform studiilor, combinarea administrării de extract de rhodiola cu practicarea de exerciții fizice moderate crește semnificativ procesul de descompunere a țesutului adipos abdominal.

Contraindicații

Consumul de rhodiola nu se recomandă în cazul persoanelor cu tulburare bipolară (maniaco-depresivă). Nu se asociază, din cauza acțiunii similare, cu medicamente antidepresive (SSRI), (IMAO) și beta-blocante. Nu se recomandă administrarea în cazul gravidelor, deoarece efectele sale secundare nu sunt suficient de bine cunoscute.

Shares
Optimized by Optimole