Sparanghelul, o legumă plină de beneficii

Sparanghelul proaspăt este o legumă ușor de gătit și extrem de sănătoasă. Conține potasiu, care ajută la reducerea grăsimii de pe abdomen și fibre, care au rolul de a regla digestia.

Nu conține deloc colesterol sau grăsimi, fapt ce-l face perfect pentru curele de slăbire sau detoxifiere.

Asparagina, substanța continuță de sparanghel, are efect diuretic, ajutând la eliminarea toxinelor și sării în exces din organism și asigurând funcționarea normală a ficatului.


Sparanghelul menține pielea tânără, datorită conținutului ridicat de glutation, un aminoacid cu proprietăți antioxidante, care protejează celulele de radicalii liberi și de toxine.

De asemenea, are efect anticancerigen, datorită folaților, compuși care se găsesc în legumele verzi și în citrice.

Folații ajută și la reducerea inflamațiilor și reduce riscul de boli de inimă.


Un alt beneficiu al sparanghelului este conținutul bogat de vitamina K, care are rol în creșterea densității osoase, prevenind apariția osteoporozei.


Acidul folic și folații din sparanghel sunt recomandați în alimentația viitoarelor mamici, deoarece carența în aceste substanțe crește riscul de Spina Bifida (afectiune congenitală a coloanei vertebrale a fătului) și predispune la anencefalie (absența cerebelului și a encefalului).

​Pentru a găti sparanghelul, în primul rând este necesar să îndepărtați părțile inferioare ale tulpinilor, partea lemnoasă.

Sparanghelul verde nu necesită să fie curățat de pieliță, pe când cel alb, în general, se curăță înainte de a fi gătit, păstrând doar miezul.


Mulți dintre noi, începători în ale gătitului, au făcut greșeala să-l fiarbă până se înmoaie complet. Sparanghelul nu se gătește ca alte legume uzuale din bucătăria românească.

Pentru a obține o textură crocantă, dar și ușor de servit, adăugați sparanghelul în apă care a început să fiarbă (nu în apă rece) și lăsați timp de câteva minute, testând din când în când cu o scobitoare.

Sparanghelul este gata atunci când scobitoarea intră ușor în el, dar totuși nu este moale. Scurgeți bucățile de sparanghel printr-o strecurătoare și așezați-le pe o farfurie.

Doriți un fel de mâncare mai dietetic, îl puteți servi ca atare, cu puțină sare și, opțional, stropit cu ulei de măsline. Este perfect ca garnitură pentru fripturi de orice fel sau alături de alte legume.


Dacă nu țineți regim, varianta cea mai gustoasă de a găti sparanghelul este ca, dupa ce l-ați opărit, să-l căliți într-o tigaie, în unt topit, adăugând deasupra sare și piper.


Sparanghelul se poate găti și la cuptor.

Așezați-l într-o tavă în care ați pus hârtie de copt și puneți-l în cuptorul preîncălzit la 200 ° C.

Zaharurile naturale conținute de sparanghel vor produce un efect de caramelizare.

În timpul coacerii, tulpinile de sparanghel pot căpăta pe alocuri o culoare maronie; nu vă îngrijorați, gustul va fi deosebit.


O alta variantă de a găti sparanghelul este pe grătar. Este un mod de a-l găti rapid, el căpătând o aromă ușor afumată, delicioasă.


Pe lângă modalitățile de bază de a găti această minunată legumă, ține de imaginația noastră felul cum includem sparanghelul în mesele de zi cu zi, fie dietetic, alături de alte legume, fie alături de o friptură sau gratinat cu parmezan.

 
Shares
%d blogeri au apreciat: