Beneficiile SPA-ului la tine acasă
Cel mai hot tratament al momentului este… baia. Cu cât mai parfumată, cu atât mai bine. Se pare că eficiența sa în combaterea stresului și îmbătrânirii depășește cu mult ședințele de yoga, Pilates sau tehnicile sofisticate ale psihologiei moderne.
Băile spa
Ai încercat vreodată o baie spa? și nu te-ai întrebat niciodată de ce ești lăsată să te înmoi jumătate de oră în apă caldă și mai și plătești pentru asta? La urma urmei, poți face același lucru, la fel de bine, la tine acasă.
Îți poți cumpăra (sau prepara) o sticlă cu mirodenii (lapte praf sau sare de mare și amestecuri de uleiuri esențiale: ylang-ylang, iasomie, plumeria, lămâiță sau morcov) și poți scăpa, așa, că din greșeală, câteva petale de hibiscus sau iasomie (in funcție de anotimp), să plutească alături de tine.
Ce rost are atunci să te obosești, să te îmbraci și să te deplasezi pâna la un spa în afara casei tale?
„Băile spa sunt din nou la modă si se bucura de cea mai mare apreciere“, spune Noella Gabriel, specialist in ingrijire corporala si wellbeing, a cărei misiune este să inventeze în fiecare sezon produse și tratamente din ce în ce mai luxoase și mai decadente.
„Orice femeie informată și modernă este dispusă să stea 20-30 de minute în apă fierbinte înainte de un masaj cu roci vulcanice calde, de exemplu.
Și pe bună dreptate: în timp ce te relaxezi în apă caldă și parfumată, fără să îți dai seama, transpirația datorată căldurii grăbește eliberarea toxinelor din organism.
Temperatura ridicată crește circulația sanguină la nivelul musculaturii și articulațiilor, reduce durerile provocate de inflamații și crește exponențial eficientă oricărui răsfăț terapeutic ce poate să urmeze.
„Cu cât îți relaxezi și îți detensionezi mai mult musculatura înaintea unui masaj, cu atât terapeutul o va întinde și modela mai ușor “, explica Gabriel.
Beneficii
Dar cel mai mare beneficiu al băii spa este cel mental. De vreme ce corpul omenesc este alcătuit în procent de 70% din apă, a te cufunda în aceeași materie din care ești compus provoacă o senzație uluitoare de plăcere, un amestec de siguranță, bucurie, relaxare și împlinire, ca o întoarcere acasa.
E un efect complex, pe care nu îl poți obține altfel, cu nici un aparat și nici o altă tehnică, oricât de sofisticată și performantă ar fi.
Tocmai pentru a amplifica acest efect, specialiștii din industria spa au inventat niște bai supradimensionate, prevăzute cu un suport special pentru susținerea genunchilor, pentru a imita poziția fetusului și a retrăi senzația de plutire în lichidul amniotic.
Mai mult chiar, cu niște pompe speciale, apa e împinsă pe lângă trup, creând o vibrație ultrarelaxantă. Oricine, indiferent de dimensiune sau de vârstă, se simte răsfățat și protejat.
Înțelegi acum de ce băile spa au anumite beneficii ce pot depăși cu mult simplă cufundare în apa pe care o practici în propria baie?
Într-un studiu făcut în Japonia, dat publicității anul trecut, cercetătorii au măsurat nivelul de cortizol și cromogranin A (două substanțe ce indică nivelul de stres, cu valori extrem de ridicate în crizele de anxietate sau depresie) din saliva subiecților voluntari, înainte si după o serie de băi spa.
Așa cum era de așteptat, la finele terapiei au înregistrat valori foarte scăzute pentru ambii indicatori. Dar acesta este primul și cel mai simplu beneficiu al îmbăierii.
Eficiența ei în tratarea insomniei și reglarea ceasului biologic a fost dovedită clinic cu ani în urmă.
Chiar dacă mecanismul exact nu este încă înțeles pe deplin, se presupune că prin creșterea temperaturii corpului în zona mediană se poate induce un somn mai profund, nefragmentat.
Mai exact, medicii presupun că, prin ridicarea temperaturii interne la nivelul ideal de dinaintea somnului, organismul reușește să își reechilibreze ritmul circadian (ceasul biologic intern).
De-a lungul carierei sale, Dr. Cynthia Dorsey, director al departamentului de medicină a somnului la Sleep Health Center, Bedford, Massachusetts, a descoperit că băile de seara, repetate zilnic, au același efect ca administrarea somniferelor.
„Băile de seara sunt tratamentele de bază, pe care le sugerez pacienților mei cu probleme de insomnie.
Dar asta nu înseamnă că și vindecă insomnia, ci reprezintă doar o alternativă la medicamente, o verigă foarte importantă dintr-un întreg sistem de terapie“, explică Dorsey.