Brusturele are proprietăți vindecătoare și calmante

Cunoscut încă din vremea dacilor, brusturele sau captalanul este una dintre plantele tămăduitoare mai ales datorită pricipiilor active pe care le conține, precum inulina, sărurile de potasiu, uleiului volatil și substanțelor antimicrobiene care îi asigură proprietăți vindecătoare și calmante. Brusturele, una dintre cele mai răspândite plante din lume, are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antitumorale şi diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor din organism.

Fitoterapeuţii din Europa, din India, din China şi din Japonia recomandă preparatele din brusture pentru proprietăţile detoxifiante în bolile de ficat, de rinichi şi de splină. De asemenea, brusturele reglează nivelul glicemiei, curăţă sângele de toxine şi acţionează ca un antibiotic, cu o eficienţă similară cu cea a penicilinei.

Reduce nivelul glicemiei

Cercetările au dovedit de-a lungul timpului că, prin consumul ceaiului din rădăcină de brusture, nivelul zahărului din sânge se reduce simţitor. De aceea, fitoterapeuţii recomandă terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet.

Combate problemele prostatei

Un alt beneficiu al ceaiului de brusture este că are efect terapeutic în cazul afecţiunilor prostatei. Un studiu efectuat pe un lot de consumatori de ceai de brusture a demonstrat că remediul a dat rezultate bune atât la persoanele în vârstă, cât şi la tineri. Specialiştii au recomandat suferinzilor să consume infuzia cel puţin două luni.

Are proprietăţi antiseptice

Efectul frunzelor de brusture asupra bolilor de piele (furunculi, acnee sau pete) este remarcabil ! Proprietăţile antibiotice ale plantei se datorează unui compus pe care specialiştii îl compară cu penicilina. Folosite sub formă de cataplasme, frunzele de brusture stropite cu ulei de eucalipt s-au dovedit eficiente mai ales în cazurile de furunculoză. Cataplasmele se schimbă de două-trei ori pe zi.

În cazurile rănilor infectate, terapeuţii recomandă tratamentul cu frunze de brusture fierte în lapte. După ce se spală bine, frunzele se fierb în lapte, timp de trei-patru minute, până când acestea se înmoaie. Când frunzele sunt călduţe, se aplică direct pe rană, sub formă de cataplasmă, care se schimbă din două în două ore.

Detoxifiază organismul

Substanţele active din compoziţia brusturelui precum lactona, vitaminele din grupul B, sărurile de potasiu, uleiul volatil şi taninul au efect de curăţare a întregului organism. O astfel de cură de detoxifiere este binevenită mai ales primăvara, brusturele combătând, totodată, şi astenia.

Stimulează ficatul şi bila

Fiind unul dintre cele mai eficiente remedii dovedite pentru eliminarea toxinelor din organism, deci şi a celor de la nivelul ficatului, brusturele apără organismul de efectele unor substanţe nocive (tutun, alcool, chiar şi a celor prezente în anumite medicamente) şi stimulează funcţia hepată-biliară.

Menţine stabilitatea emoţională

S-a dovedit că terapia cu brusture menţine stabilitatea emoţională şi cumpătarea, fiind eficientă atât persoanelor care exagerează în vorbe şi în fapte, cât şi a celor stresate, anxioase şi indecise, care nu-şi susţin ideile. În acest caz, cura cu preparate de brusture-ceai, tinctură sau capsule-, face minuni, în sensul că efectele terapiei sunt remarcabile: persoanele ezitante şi temătoare acţionează cu detaşare, fiind mai încrezătoare în deciziile lor, iar efectele curei acţionează şi la nivelul vitalităţii.

Stopează căderea părului

Preparatele pe bază de brusture încetinesc sau chiar opresc căderea părului. De aceea, planta, care s-a dovedit un tonic capilar, este folosită în tratamentul contra alopeciei (prin masaj capilar cu decoct preparat din rădăcinile plantei). În acelaşi timp, se bea şi câte o cană de infuzie pe zi, în timpul tratamentului care se face de trei-patru ori pe săptămână.

Infuzia din rădăcină de brusture ajută la eliminarea acidului uric.

Totodată, ceaiul curăţă eficient colonul, rinichii, contribuind la scăderea nivelului colesterolului, a trigliceridelor şi la reglarea nivelului hipertensiunii arteriale.

Prepararea infuziei

Pentru prepararea infuziei se folosesc două linguri de rădăcină mărunţită de brusture şi 500 ml de apă clocotită.

Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de două minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se infuzează vreme de 15 minute. Se bea călduţ, în trei-patru reprize, în decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe lună sau după indicaţia terapeutului.

Ceaiul din rădăcină, bun pentru detoxifiere

Cum se prepară, cum se administrează

Leacul se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunţită, care se pune în 300 ml de apă clocotită. Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de cinci minute, se infuzează un sfert de oră, apoi se filtrează.

O cană cu decoct se bea pe parcursul unei zile, un interval de două săptămâni, pentru detoxifierea organismului. Această cură este indicată şi persoanelor care suferă de calculi biliari; în acest caz, se administrează una-două căni de ceai pe zi. .

Preventiv, orice persoană poate să urmeze o cură de detoxifiere cu ceai din rădăcină de brusture, un interval de 14 zile.

Shares
Optimized by Optimole