Cașcaval vegan
Ingrediente:
1 ½ cană lapte de soia
½ cană caju crud
3 linguri făină de migdale
o lingură zeamă de lămâie
3 linguri ulei de masline
2 linguri zahar pudră
½ cană apă caldă
2 linguri pastă miso (poate fi miso brun sau alb nu are importanță)
½ lingură sare de himalaya
½ lingură piper proaspăt măcinat
o linguriță oregano
o lingură oțet de mere
3-4 linguri drojdie inactivă
Mod de preparare:
Pentru început adaugă ingredientele în blender. Agăr agăr-ul pudră îl amesteci cu ½ de cană de apă caldă (dacă e nevoie mai adaugi 2-3 linguri de apă caldă).
Dacă agar agarul pe care il folosești e sub formă de fulgi va trebui puțin mai multă apă și va trebui să pui totul într-un vas metalic pe care îl pui pe foc și fierbi amestecând continuu timp de 5 minute pentru a activa gelatina.
Adaugi și agar agar-ul în blender și mixezi totul 2-3 minute până obții o compoziție cremoasă. Timpul de mixare depinde de puterea blenderului.
Torni compoziția în cratița de inox și o pui pe foc.
La început lași la foc mare cam 3-5 minute și amesteci continuu cu spatula de silicon. Vei vedea că ți-e de mare folos pentru că poți îndepărta compoziția de pe pereții vasului cu usurință.
Când începe să fiarbă compoziția dai focul pe mediu și amesteci în continuare cam 5-7 minute. Când e gata fiartă compoziția trebuie să fie de consistența mămăligii. Atunci iei vasul de pe foc și torni compoziția în mini formele de tort. Eu am folosit două forme. Spatula de silicon te va ajuta iar să scoți toată compoziția din vas.
Dai formele la frigider 2-3 ore până se răcește complet cașcavalul vegan. Apoi îl scoți din forme. Formele fiind teflonate iese ușor. Îți mai rămâne doar să feliezi cașcavalul și să-ți răsfeți papilele gustative.
Aceasta e reteța de bază de la care poți face combinațiile de condimente și ierburi aromatice pe care le vrei și care îți plac.
La această rețetă eu am folosit oregano, dar poți pune busuioc, rozmarin, boia afumată, usturoi, ceapă sau orice altceva. Lasă-ți imaginația să creeze.