Genetica și dieta
Descoperirile recente în genetică au demonstrat existența unor gene direct responsabile pentru felul în care răspundem la diferite tipuri de diete. Oare de acum înainte nutriționiștii vor cere o analiză a ADN-ului pentru a crea un regim personalizat, care să funcționeze? Cristina Sima investighează…
Unele femei recunosc că, după ce entuziasmul monogamiei dispare și nimic nu mai este atât de nou și de interesant, au fantezii în timpul actului sexual în legătură cu un alt bărbat. Problema apare atunci când, din nemulțumire față de propria imagine, femeia își imaginează că ea este altcineva.
Trebuie să recunoaștem, fetelor, ca de multe ori ne uităm în oglinda din baie și descoperim că lumina fluorescentă a becului eco-friendly nu este chiar atât de prietenoasă.
Câteodată, parcă cearcănele, ridurile și forma ciudată a corpului, care începe să semene din ce în ce mai mult cu cea a mamei ne face să vrem să fim altcineva.
Eu, personal, în zilele în care nu mă simt bine cu mine știu că am două variante de reacție: fie mă duc să-mi cumpăr o pereche de pantofi ridicol de scumpi, fie (varianta recomandată în recesiune) mă descarc pe primul funcționar public cu atitudine nepotrivită sau pe vreo casieră plictisită de la un boutique, care îmi spune pe un ton recalcitrant că nu are să-mi dea rest și să mă duc să schimb bancnota altundeva.
ADN
OK, nu e frumos, dar funcționează. Orice ar fi, înainte să intri în vreo depresie pentru că dieta miraculoasă care a făcut minuni în cazul prietenei tale te-a adus în pragul disperării, trebuie să stii că ultimele cercetări în domeniul geneticii au stabilit că forma corpului și felul în care fiecare individ răspunde la un anumit tip de regim depind de anumite gene.
Descoperirea ADN-ului a reprezentat un pas important în înțelegerea mecanismelor multor boli.
Există un număr larg de afecțiuni despre care se cunoaște că au o componentă genetică în transmiterea lor. Ultimul deceniu a mai marcat un salt important în știință – proiectul genomului uman, prin care fiecare genă a fost identificată împreună cu efectul ei asupra organismului.
Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu pot explica de ce dintre anumite persoane cu fond genetic asemănător, precum gemenii de exemplu, unele fac anumite boli, altele nu, de ce unii oameni cu regimuri alimentare bogate în grăsimi nu fac totuși boli de inimă, în timp ce alții, cu un stil de viață sănătos, au colesterolul ridicat.
În urma studiilor recente, cercetătorii au descoperit patru gene care ar influența metabolismul uman.
Studiu
Studiul publicat de Public Library of Science Journal & Genetics confirmă faptul că patru variații genetice pot determina viteza cu care organismul uman asimilează substanțele din alimente.
„Dacă se descoperă modul în care organismul desface moleculele nutrienților, din care se vor produce apoi celule, țesuturi și energie, pe viitor îngrijirea medicală s-ar putea îmbunătăți”, este părerea cercetătorului Karsten Suhre de la Centrul Helmholtz din München.
Această descoperire va conduce la servicii personalizate de terapie, iar pe baza informațiilor despre metabolismul pacientului, obținute din analizele genetice, se vor prescrie tratamente eficiente, mai ales în cazul bolilor cardiovasculare sau al problemelor legate de greutatea corporală.
Astfel, a apărut o nouă știință numită nutrigenomică și care studiază efectul nutriției la nivel molecular, genetic. Totul pornește de la ideea că în ADN există o serie de gene care cresc riscul pentru anumite afecțiuni (precum cele cardiace, cancer sau diabet).
Oamenii de știință au încercat să ne sugereze cu mult timp în urma că ceea ce mâncăm poate deveni o armă cu două tăișuri: pe de-o parte poate stimula activitatea acestor gene, conducând în cele din urmă la boli sau, din contră, le poate suprima, având un efect protector.
Cunoscând modul în care principiile active din hrană ne influențează la nivel molecular și genomic, specialiștii vor putea face recomandări individualizate.
Deocamdată, nutrigenomica se află încă la inceputul unui drum lung, însă cercetătorii sunt de părere că unele rezultate palpabile vor veni în viitorul apropiat.
Descoperirile recente, orientate îndeosebi spre bolile grave, și-au găsit aplicabilitatea și în menținerea greutății.
Deja o clinică reputată din SUA analizează mostre de ADN trimise de diferite persoane și recomandă o dietă care maximizează șansele de slăbit și menținerea greutății optime.