Suc de grapefruit

Nu consumați suc de grepfruit, dacă luați medicamente

Este bine să verificați interacțiunile medicamentelor cu anumite fructe sau suplimente alimentare

Un grepfruit suculent amestecat cu anumite medicamente ar putea duce la complicații serioase pentru sănătate. Așa că, nu consumați suc de grepfruit sau fructul în sine dacă luați medicamente și verificați ce suplimente alimentare conțin substanțele din fruct.

David Bailey, un savant canadian, a descoperit din greșeală ceea ce avea să se numească, mai târziu, „efectul grepfruit”.

De pe podiumul olimpic la descoperiri științifice

David George Bailey deține două recorduri: unul în sport și altul în medicină. Bailey este primul canadian care a alergat o milă în mai puțin de patru minute. Doctorul este și primul om din lume care a descoperit că substanțele chimice din sucul de grepfrut nu trebuie combinat cu peste 85 de medicamente prescrise pentru diverse afecțiuni.

Născut la Toronto, în 1945, David Bailey fost adoptat de George și Barbara Bailey, un vânzător și o casnică

 În copilărie, și-a pierdut un ochi într-un accident și, deși asta l-a împiedicat să participe la multe sporturi, Bailey a început să alerge și să obțină succese tot mai mari. În 1967, Bailey a obținut medalii la proba de 1.500 de metri la mai multe competiții internaționale, luând acasă medalia de bronz la Jocurile Panamericane de la Winnipeg, Manitoba, și argintul la Jocurile Mondiale Universitare de la Tokyo. În anul următor, a fost ales în echipa olimpică a Canadei și a concurat la jocurile din 1968 din Mexico City. A fost la un pas să se califice în semifinale, după ce a ajuns pe locul șase în prima rundă – doar primii cinci puteau avansa.

Cel care i-a trezit interesul pentru medicină a fost un văr al mamei sale, medic pediatru. Acesta i-a explicat lui Bailey cum poate ajuta insulina persoanele cu diabet

În paralel cu cariera sportivă, în 1964, Bailey a început să aprofundeze știința farmaciei, ca student la Universitatea din Toronto. Aici și-a dat și doctoratul, iar în 1973 a obținut o diplomă în farmacologie. A continuat să facă cercetare la Universitatea din Saskatchewan și a lucrat apoi la compania cunoscută astăzi ca AstraZeneca. În 1986, a început să predea la Universitatea de Vest din Ontario.

La un moment dat, universitatea pentru care lucra a parafat un parteneriat cu ceea ce se acum se numește Institutul de Cercetare în Sănătate Lawson, lucru care i-a permis lui Bailey să aprofundeze cercetările științifice. De atunci încolo, studiile sale s-au concentrat pe investigații legate de interacțiunile medicamentoase.

O observație surprinzătoare asupra sucului de grepfruit

Câțiva ani mai târziu, Bailey studia interacțiunile dintre alcool și felodipină, un medicament folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și al anginei pectorale. Într-un studiu clinic, a încercat să folosească suc de fructe pentru a acoperi gustul alcoolului, înainte de a-l oferi participanților. Studiul a fost făcut astfel încât subiecții nu trebuiau să știe dacă beau alcool sau nu –, așa că savantul a trebuit să găsească un amestec suficient de aromat încât să reușească să mascheze gustul alcoolului.

Bailey încercase deja, fără succes, să combine alcoolul cu limonada, cu sucul de portocale sau cel de struguri. Niciunul nu a funcționat. Într-un weekend, soția sa, Barbara, și-a amintit că în congelator există o cutie de concentrat de grepfruit și i-a sugerat lui Bailey să încerce și cu el. S-a dovedit a fi singura aromă care masca eficient gustul și mirosul alcoolului.  

Când a primit rezultatele studiului, cercetătorului i-a sărit în ochi o valoare la care nu s-ar fi așteptat

Concentrația de substanță activă din sângele testat a fost mult mai mare decât se anticipa, indiferent dacă subiecții băuseră alcool sau nu. 

Intrigat, David Bailey a decis să facă un studiu asupra lui însuși. Prima oară a luat medicamentul cu apă, apoi l-a luat cu suc de grepfruit. Nivelul medicamentului din sânge a fost de cinci ori mai mare când a fost luat cu sucul de grepfrut. 

Inițial, rezultatul lui a fost întâmpinat cu scepticism sau cu neîncredere de o parte din lumea academică. Până atunci, grepfruitul (și citricele, în general) era considerat extrem de benefic pentru o dietă corectă și prescris mai ales persoanelor cu diferite afecțiuni. Descoperirea lui Bailey arunca în aer tot ce se știa până atunci despre grepfruit. 

Primul studiu major al lui Bailey asupra acestei interacțiuni a fost publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet, în 1991, iar de aici, interesul pentru noua descoperire a explodat. 

Care sunt rezultatele interacțiunii sucului de grepfruit cu medicamentele?

Aceasta întrebare a dat o nouă direcție cercetărilor lui Bailey. Odată cu trecerea anilor, lista medicamentelor afectate de sucul de grepfruit – unele cu consecințe grave, posibil chiar fatale – a crescut, ajungând până la 85. 

Din studiul publicat de Bailey și colaboratorii săi în 2012, în Canadian Medical Association Journal, a reieșit că, numai între 2008 și 2012, lista medicamentelor care interacționează cu fructul aproape s-a dublat, iar numărul de interacțiuni cu medicamente care pun viața în pericol a crescut de la 17 la 43. 

Îngrijorător era și faptul că profesioniștii din domeniul sănătății nu erau conștienți de posibilitatea ca efectul advers pe care îl observă în urma analizelor să aibă legătură cu asocierea dintre medicament și grepfruitul consumat de pacient. Nici pacienții nu s-ar fi grăbit să spună că includ grepfruitul în dieta lor obișnuită.

Cercetătorii au observat că și alte citrice, cum ar fi portocalele de Sevilla, folosite pentru a face marmeladă, dar și fructul lime, conțineau aceleași ingrediente active care au provocat interacțiunile medicamentoase.

Ce se întâmplă, de fapt, la nivel chimic?

Grepfruitul conține furanocumarine. Aceste substanțe organice blochează enzimele CYP3A4, care, în mod normal, descompun medicamentele atunci când acestea pătrund în organism. Fără a fi descompuse de aceste enzime, medicamentele se acumulează și pot cauza toxicitate. Grepfruitul și sucul de grepfruit permit substanțelor medicamentoase să rămână mai mult timp în sânge, ceea ce înseamnă că riscul de apariție a unor efecte adverse este crescut.

Interacțiunea dintre grepfrut și medicament are loc chiar dacă acestea nu sunt consumate în același timp. O singură porție modestă de grepfruit poate avea efect chiar dacă este consumată cu câteva ore înainte de a lua un medicament, spun oamenii de știință. Efectele pe care grepfruitul le are asupra descompunerii de către corp a unui medicament pot să apară și la câteva ore bune după ce fructul a fost mâncat. În unele cazuri, grepfruitul poate afecta tratamentul medicamentos și la 24 de ore după ingerare. 

Grepfruitul și efectele sale asupra grupelor de medicamente

Lista medicamentelor a căror metabolizare este afectată de consumul de grepfruit nu este de neglijat. Unii dintre producători au inclus deja în prospectele medicamentelor atenționările referitoare la interacțiunea cu acest fruct. Este bine însă să aveți o imagine de ansamblu asupra acestora, pentru că s-ar putea ca atunci când vi se vor prescrie, să vă amintiți și să verificați.

  • Medicamentele împotriva colesterolului. Statinele sunt medicamente prescrise pentru a reduce valorile colesterolului. Consumul de grepfruit – proaspăt sau conservat – poate crește cantitatea de statine din sânge, fapt ce poate conduce la efecte secundare mai intense ale acestor medicamente, cum ar fi dureri musculare și afectarea rinichilor. Un studiu a arătat că un pahar de suc de grepfrut a dus la creșterea nivelului de statine din sânge cu 260%. 
  • Medicamentele Beta-blocante Acestea acționează blocând influxul de calciu în vasele de sânge. Acest lucru duce la normalizarea valorile tensiunii arteriale. Un element natural care se găsește în grepfruit modifică repartizarea blocantelor canalelor de calciu. Aceasta poate duce la un nivel crescut al concentrației medicamentului în sânge, împreună cu un risc ridicat de reacții adverse serioase. Printre acestea se numără retenția de apă la nivelul țesuturilor, durerile de cap sau creșterea ritmului cardiac. Grepfruitul poate influența și efectele câtorva medicamente care tratează tulburările de ritm cardiac. Studiile arată că pacienții care au luat pastilele cu un pahar de suc de grepfrut au înregistrat o creștere de până la 84% a concentrației medicamentelor, fapt ce poate duce la modificări periculoase ale ritmului cardiac.
  • Anticoncepționalele. Sucul de grepfruit oprește absorbția hormonilor estrogeni în organism. Deși un nivel ridicat de estrogen nu ar trebui să facă mai puțin eficientă pilula, ar putea crește riscul de reacții adverse, precum apariția cheagurilor de sânge.
  • Antibioticele. Efectele grave pot apărea în special atunci când antibioticele sunt luate cu suc de grepfruit, în loc de apă. Acesta inhibă enzima care ajută la descompunerea medicamentului, astfel că antibioticele rămân în organism și până la 72 de ore.
  • Alte medicamente. Imunosupresivele, prescrise, în principal, în cursul unei grefe, cu intenția de a limita fenomenele de rejecție și în bolile autoimune, antidepresivele, medicamentele analgezice, medicamentele antialergice pot, de asemenea, interacționa cu sucul de grepfruit sau fructul consumat proaspăt.

Fiecare persoană poate fi afectată diferit de aceste interacțiuni. Riscurile depind și de vârstă, doza de medicament prescrisă, dieta zilnică, funcția hepatică și alte afecțiuni de care suferă un pacient.

Cum pot fi reduse riscurile interacțiunilor dintre grepfruit și medicamente?

Nu neglijați să cereți sfatul farmacistului, înainte de a lua un medicament.

Citește ÎNTOTDEAUNA informațiile din prospect sau de pe eticheta fiecărui produs. Dacă ceva nu îți este clar referitor la modul de administrare, întreabă, din nou, medicul sau farmacistul.

Citește toate indicațiile și avertismentele de interacțiune, inclusiv în cazul medicamentelor care se eliberează fără rețetă sau a altor produse fără prescripție medicală, cum este cazul dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală sau al suplimentelor alimentare.

Este indicat să iei medicamentele cu un pahar cu apă, oricât de neplăcut ar fi gustul pilulei

Nu amesteca medicamentele în alimente, acest lucru poate schimba modul în care acționează substanța activă din medicament.

Dacă te confrunți cu simptome care ar putea fi cauza unor efecte adverse, ia legătura cu medicul care te are sub supraveghere, pentru mai multe recomandări.

E important să reții că că grepfruitul și sucul de grepfruit nu interacționează cu toate medicamentele din grupele menționate mai sus, tocmai de aceea trebuie să citești cu atenție prospectul și să discuți orice nelămurire cu specialistul. 

O veste bună este că, în ultimii ani, „efectul grepfruit” a dus la etichetarea acestor medicamente în țări unde consumul acestui fruct este important, care avertizează pacienții să evite fructele în orice moment în timp ce iau medicamentul. 

Iar dacă nu ai nicio contraindicație de a consuma grepfruit, continuă să-l menții în dietă: nu doar că e răcoritor și gustos, dar este și un fruct sănătos, cu o mulțime de beneficii pentru organism, în special datorită conținutului ridicat de vitamina C și potasiu care reglează sănătatea sistemului imunitar

Shares
%d blogeri au apreciat: