Probleme de sănătate pe care le poţi rezolva cu flori de soc
Socul (Sambucus nigra) este cunoscut ca fiind un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. Florile de soc conțin nitrat de potasiu, caroten, vitamina C, zaharuri, mucilagii, fapt pentru care, sub formă de ceai sau suc, elimină excesul de apă de la nivelul țesuturilor, ajută la dizolvarea stratului adipos și stimulează digestia.
Pe de altă parte, fructele socului conțin și ele vitamine (C și din complexul B), acid tanic și malic, aldehide glicolice, aminoacizi și zaharuri, fiind eficiente împotriva obezității. Socul nu ajută doar la distrugerea depozitelor de grăsimi, ci este de un real folos și în calmarea nevralgiilor și a durerilor reumatice, combate infecțiile respiratorii.
Indicații terapeutice
Florile de soc au proprietăți sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, galactogoge, antiinflamatoare, ușor dezinfectante. Sunt indicate în obezitate și menopauză. Ceaiul din flori de soc provoacă o transpirație abundentă, ajutând la scăderea temperaturii; este recomandat contra tusei în afecțiunile aparatului respirator: răceală, gripă, bronșită, ca și în constipație.
Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi și de vezică. Având proprietăți laxative și ajutând la eliminarea apei din țesuturi, se folosește ca medicament natural în obezitate.
1. Constipația, digestia dificilă
Se ia pulbere de flori de soc, câte 1 linguriță, cu 10 min înainte de masă. Florile de soc stimulează peristaltismul digestiv, în general și pe cel intestinal, în special, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie, având o eficiență specială pentru combaterea atoniei digestive.
Pulbere din flori uscate: se obține prin măcinarea florilor uscate cu mașina de măcinat cafea. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte rapid).
2. Gripe și răceli
Se administrează pulbere, 4 doze a câte 3-5 g / zi; amplifică rapid răspunsul sistemului imunitar la agresiunea virusilor, combate inflamația mucoaselor, reduce durerile de cap și durerile musculare, amplifică tonusul psihic.
Momentul cel mai bun pentru administrarea pulberii este debutul infecției, când apar primele simptome – usturime în gât, senzație de iritatie nazală, ușoare dureri de cap.
Sau puteți să folosiți florile sub formă de infuzie: peste 2 lingurițe de flori de soc sau pulbere de flori se toarnă 250 ml apă clocotită: se beau 3 ceaiuri călduțe / zi.
3. Reducerea greutății, normalizarea tensiunii, îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare
Se administrează, timp de o săptămână, câte 9-15 g de flori de soc / zi, sub formă de pulbere sau de extract apos (infuzie combinată) persoanelor de vârsta a doua și a treia.
Cele mai clare efecte constau în reducerea greutății corporale (pe seama eliminării excesului de apă și a anumitor toxine din organism), normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea memoriei, a digestiei și a eliminării și creșterea capacității de concentrare.
Un alt rezultat ce se obține în urma tratamentului cu flori de soc este redobândirea tonusului psihic, a unei stări de optimism și de vioiciune, în doar 7 zile.
Cei care doresc să slăbească pot apela și la ceaiul de soc. Se prepară din 3 lingurițe de flori de soc la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10- 15 minute, după care se strecoară. Ceaiul poate fi băut înainte de masă sau după ce ai mâncat sățios (maximum de 3 ori pe zi).
Este recomandat ca pentru început să se bea o cană de ceai pentru a observa cât de bine răspunde organismul la un astfel de tratament, după care, în timp, se poate ajunge la 3 căni pe zi.
Atentie! În cazul În care apar reacții adverse precum arsuri gastrice, vomă, diaree, deshidratare, stare generală alterată trebuie să întrerupeți imediat administrarea ceaiului.
În funcție de greutatea corporală și de felul în care răspunde organismul la tratament, remediile naturale din soc pot fi folosite până la 3 luni.
4. Febră
Infuzia fierbinte de soc se folosește ca remediu de urgență, pentru efectul sudorific, febrifug și antitusiv. Se prepară prin opărirea unei lingurițe de flori de soc, uscate și mărunțite, cu 1 cană (250 ml) apă clocotită; se lasă la infuzat 10-15 minute, se filtrează și se consumă cât mai caldă posibil.
În caz de febră se bea infuzia fierbinte, câte 1/2 cană, de 2-3 ori / zi. După administrare, se remarcă menținerea temperaturii ridicate a corpului pentru câteva minute, apoi socul va avea o acțiune asemănătoare cu a aspirinei, producând vasodilatatie și o transpirație puternică, timp în care, gradat, temperatura corpului va scădea.
5. Colesterol
Se administrează infuzie combinată de soc, câte 2-3 căni/zi, în cure de 4 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză. Socul nu determina scăderea valorilor colesterolului, ci împiedică într-o bună măsură oxidarea să în organism, proces care duce la apariția depunerilor de pe artere, la boli cardiace și vasculare grave.
Pentru a prepara infuzia combinată se pun la macerat, timp de 8- 10 ore, 3-4 lingurițe de flori de soc mărunțite, în 1/2 l apă, după care se filtrează. Lichidul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în 1/2 l apă, vreme de 5 minute; se filtrează rece. Se amestecă cele două extracte (se obține cca 1 l preparat) care se folosește intern (1-2 căni pe zi) sau extern (sub formă de comprese și spălături).
6. Sinuzita și bronșita
Se bea infuzie combinată de flori de soc, câte 3 căni/zi, în cure de 14 zile, cu 1 săptămână de păuză. Suplimentar, pe frunte sau, după caz, pe piept, se aplica comprese cât mai calde posibil cu infuzie combinată de soc. Se reduce inflamația căilor respiratorii, ajută la eliminarea secrețiilor în exces.
7. Reumatism și gută
Se fac cure, pe o perioada de 3 săptămâni; se administrează câte 1 l de infuzie combinată de flori de soc / zi. Are efecte depurative, antiinflamatoare articulare și ajută la combaterea proceselor degenerative. Totodată ajută la eliminarea urâților din organism, fiind un ajutor prețios în caz de gută.
Pentru dureri reumatismale puteți să faceți și băi cu soc. 300 g flori / 5 l apa, fierte 10 min sau infuzie din fructe, flori și frunze de soc (50-100 g plante / 3 l apa); Lichidul obținut se pune în cadă cu apă (temperatura apei 37 grade); se stă 15- 20 min.
8. Prevenirea infecțiilor renale și urinare
Se consuma zilnic1 l de infuzie combinată de flori de soc. Stimulează puternic activitatea rinichilor, mărește diureza, amplifică imunitatea locală și ajută la prevenirea formării nisipului și a pietrelor la rinichi.
Persoanele ce se confruntă frecvent cu afecțiuni ca nefrită, pielonefrită sau cistită vor face de 2 ori / an (la trecerile de la sezonul cald la sezonul rece și viceversa), o cură de 2 săptămâni cu infuzie combinată de flori de soc.
9. Arsuri de gradele 2 și 3 pe suprafețe mici
Se dezinfectează zona afectată cu tinctură de flori de soc, apoi se pun comprese cu infuzie combinată de flori de soc. Vindecarea va fi mult mai rapidă și cicatricele vor fi mai reduse ca dimensiuni.
10. Inflamații gingivale
Decoctul din flori de soc constitue o apă de gură cu care se face gargară pentru combaterea inflamațiilor gingivale și ale gâtului. Se fierb 5 minute 50 g flori de soc într-un litru de apă, apoi se lasă acoperit, să se răcească. Folosiți decoctul de 4-6 ori / zi, mai ales după mese.
11. Degerături
Zonele afectate vor fi înmuiate în infuzie rece de soc, timp de 10 minute, apoi se aplică o cataplasmă călduță cu flori de soc, menținută minimum 1 oră. Principiile active din florile de soc ajută la restabilirea circulației și la regenerarea celulară din zonele afectate.
Pentru cataplasmă cu decoct aveți nevoie de 30- 50 g flori de soc (2-3 maini) la 1 l apă clocotită. Se infuzează timp de 10 min.