Tot ce trebuie să știi despre dieta Atkins

Dacă vrei să slăbești există o mulțime de diete. Fie că trebuie să mănânci doar carbohidrați sau, din contră, doar proteine, fie trebuie să ai grijă de numărul de calorii, poate deveni o adevărată provocare să găsești regimul potrivit pentru tine.

Iată tot ce trebuie să știi despre dieta Atkins:

Dieta Atkins a fost creată de un medic nutriționist, Robert C. Atkins în anii ’70. Este o dietă în patru faze care se bazează pe un consum scăzut de carbohidrați și unul ridicat de grăsimi. Inițial această dietă a fost foarte criticată, însă ulterior s-a demonstrat că funcționează destul de bine pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus.

De ce (nu) este bine să încerci această dietă

La fel ca orice alt regim alimentar, dieta Atkins are beneficii, cât și dezavantaje pentru cei care o încearcă. În primul rând, poate fi un regim dificil pentru care obișnuiesc să mănânce foarte mulți carbohidrați. Nu poți consuma pâine, paste sau produse de patiserie dacă urmezi această dietă, fiind interzise chiar și câteva legume.

Totodată, va fi dificil să găsești preparatele potrivite dacă mănânci la restaurant, așadar vei fi nevoită să îți gătești.

Pe de altă parte, dieta Atkins poate fi perfectă pentru cei care vor să slăbească, deoarece nu este nevoie ca aceștia să numere caloriile fiecărui preparat. Tot ce trebuie să faci este să stai departe de carbohidrați și de junk food.

Printre principalele alimente pe care trebuie să le eviți se numără fast food, alimentele procesate, zahărul, iar în prima fază sunt interzise legume precum morcovi, cartofi sau fructe cum ar fi bananele, merele, strugurii și perele.

În această dietă poți consuma proteine de origine animale, pește bogat în grăsimi sau fructe de mare, ouă, lactate, avocado, ulei de măsline și de cocos, nuci și semințe.

Cele mai importante reguli ale dietei Atkins:

Dieta Atkins are patru faze și ar trebui să le respecți cu strictețe dacă vrei să vezi rezultate.

Prima fază – inducția

La începutul dietei trebuie să consumi cât mai puțini carbohidrați timp de două săptămâni. Ce înseamna asta? Ei bine, poți mânca maximum 20 g de carbohidrați pe zi, iar 15 g ar trebui să provină de la salate, fiind interzise legumele cu amidon. Nu ai voie deloc fructe.

A doua fază – echilibrul

În acest moment poți introduce în alimentație mai mulți carbohidrați, în jur de 30-40 g în fiecare zi. Poți consuma mai multe nuci și semințe, însă proteinele trebuie să fie în continuare cele mai importante.

A treia fază – reglarea

În această fază ai voie să consumi în jur de 100 g de carbohidrați pe zi. Poți consuma fructe și legume, iar treptat poți adăuga cereale.

A patra fază – menținerea

În a patra fază scăderea în greutate se oprește. Poți consuma din nou cât de mulți carbohidrați vrei, însă în așa fel încât să îți păstrezi greutatea. Este indicat să ai în continuare un consum ridicat de proteine.

Rezultate

De obicei rezultatele dietei Atkins sunt destul de vizibile. Vei observa o scădere a numărului de kilograme, însă vei remarca o diferență și dacă te vei măsura. Cu ajutorul celor patru etape vei arde grăsimile, iar consumul de proteine te va ajuta să nu pierzi și masa musculară.

Shares
%d blogeri au apreciat: