Ulei chimen negru

Uleiul de chimen negru sau Negrilica și beneficiile sale

Încă din cele mai îndepărtate timpuri oamenii au utilizat substanțele miraculoase din plante pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale organismului.

Uleiul de chimen sau Negrilica are beneficii extraordinare asupra sănătății fiind utilizat în terapiile naturiste.

Vindecătorii orientali îl considerau: “sămânța binecuvântată care vindeca orice boală, cu excepția morții”. A fost, de asemenea, utilizat în scopuri terapeutice de către Hippocrates, Pliny, Avicenna și Dioscorides. Cel mai cunoscut savant al secolelor X-XI, Avicenna, a menționat în celebra sa carte “Canonul Medicinei”, despre puterea semințelor de chimen negru în revitalizarea organismului, spunând că acestea “stimulează energia corpului și ajută la recăpătarea vitalității”.

Ce este chimenul negru ? 

Chimenul negru este o plantă considerată miraculoasă datorită calităților sale farmacologice complexe și diverse. Beneficiile pentru sănătate l-au făcut să ajungă până în laboratoarele oamenilor de știință, care au descoperit un compus activ numit Timochinona (TQ), prezent în semințele de chimen negru, ce are capacitatea de a ajuta la prevenirea cancerului și poate servi în chimioterapia preventivă. 

Cunoscut științific sub numele de Nigella sativa, chimenul negru nu trebuie confundat cu chimionul, chimenul obișnuit, piperul negru, susanul negru sau cohoșul negru. Negrilica sau chimenul negru este o plantă anuală, nepretențioasă, din familia Ranunculaceae. Tulpina crește până la 60 cm în înălțime iar florile sunt mari, delicate, cu 5 petale albe sau albe-albăstrui. Semințele sunt numeroase, negre. Dacă sunt frecate între degete emană un parfum plăcut, ușor înțepător. Perioada de înflorire începe la sfârșitul lunii mai iar recoltarea se face la sfârșitul verii, în lunile septembrie-octombrie, atunci când păstaia are culoarea neagră.

Originile chimenului negru

Originară din sud-vestul Asiei, regiunea mediterană și Africa, chimenul negru a fost utilizat în medicina tradițională de peste 3000 de ani. În Vechiul Testament apar primele menționări despre această plantă, în cartea lui Isaia 28:25, 27, unde este descris drept: “chimenul negru” curativ. 

Semințele de chimen negru au fost descoperite până și în mormântul lui Tutankhamon iar regina Cleopatra folosea ulei de chimen negru în ritualurile de îngrijire. 

În prezent se cultivă în țări precum: India, Pakistan, Siria, Turcia, Arabia Saudită, Orientul Mijlociu și în regiunea mediteraneană de est.

Ulei de chimen negru – Valori nutriționale

● vitamine (A, B1, B2, B3,C, E, F); 

● antioxidanți (glutation, metionină, arginină); 

● minerale (calciu, fier, sodiu, fosfor, zinc, cupru) 

● substanțe active specifice: nigelona și timochinona, care conferă proprietăți antitumorale 

● acizi grași saturați și nesaturați (acid linoleic, oleic, palmitic și stearic) ● uleiuri esențiale 

● acizi grași saturați și nesaturați (acid linoleic, oleic, palmitic și stearic)

● Aminoacizi esențiali omega 3, 6, 9 

Valoare nutritivă la 100 g de produs este de 896 kcal.

Proprietățile uleiului de chimen negru:

Antiinflamator, analgezic, antibacterian, antitumoral, antifungic, digestiv, antioxidant, imunostimulent, hepatoprotector, protector renal, nutritiv, laxativ, bronhodilatator.

Are o acțiune analgezicăantiinflamatoare la pacienții cu rinită alergică, care se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale și antiosteoporotică, împiedicând apariția osteoporozei, această boală silențioasă la care trebuie să fim atenți.

Efecte citotoxice, anti-tumorale și anti-angiogenice, utile în cancer și bolile infecțioase.

Inhibă creșterea stafilococului auriu, având o activitate clinică utilă împotriva Helicobacter pylori. Efecte antifungice puternice împotriva Candidei albicanis și ale infecțiilor fungice ale pielii.

Efecte hipoglicemiante utile în tratarea diabetului și a dislipidemiei. Valoare terapeutică extraordinară la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și intoleranță la glucoză.

Hepatoprotector. Protejează țesutul ficatului împotriva leziunilor provocate de ischemia hepatică și împotriva efectelor dăunătoare ale metalelor toxice.

Acționează asupra sistemului nervos central și a creierului, având efecte antidepresive și anxiolitice. Îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare, fiind recomandat elevilor și studenților care se confruntă cu surmenaj fizic sau intelectual. Proprietăți neuroprotectoare în ischemia cerebrală.

Previne formarea ulcerului gastric, ameliorează severitatea bolii și secreția de acid gastric bazic.Protejează mucoasa gastrică împotriva leziunilor și poate fi util în tratamentul bolii inflamatorii intestinale.

Elementele uleiului de chimen negru au efecte imunomodulatoare și reduc răspunsul inflamator implicat în infecțiicancer, colită ulcerativă și alte boli cronice.

Studii științifice:

În anul 1922, la Departamentul Medical al Universității din Dhaka – Bangladesh s-a realizat un studiu asupra proprietăților antibacteriene ale uleiului de chimen negru.

El a fost comparat cu cinci antibiotice puternice: Ampicilina, Tetraciclina, Cotrimoxazol, Gentamicină și acid nalidixic. Rezultatele au fost uimitoare și admirabile.

Oamenii de știință de la Jawaharlal Nehru – Medical College din Belgaum, India, au conectat Nigella sativa la bacterii rezistente la mai multe medicamente. Conform studiului, s-a dovedit puterea uimitoare a uleiului de chimen negru împotriva unor superbacterii și l-au asociat cu mai multe antibiotice, cum ar fi: Gatifloxacina, Tetraciclina și Amoxicilina. Din 144 de tulpini testate 97 au fost inhibate de uleiul de chimen negru.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului se datorează prezenței a 3 fitonutrienți naturali: timochinonă(TQ), timohidrochinonă(THQ) și timol. Aceste substanțe incredibile duc la o mulțime de efecte uimitoare asupra organismului uman.

Chimenul negru poate ajuta la inhibarea cancerului.

Oamenii de știință din Croația au evaluat activitatea tumorală a timochinonei și timohidrochinonei, folosind un model de studiu pe animale și au descoperit rolul acestor două fitochimicale în reducerea cu 52% a celulelor tumorale.

Cercetările in vitro din ultimii ani dezvăluie că extractul de timochinona de la Nigella sativa este cea mai importantă componentă bioactivă a acestei plante și poate ajuta la inducerea apoptezei (moartea celulară fiziologică, programată genetic) în celulele leucemice, celulele cancerului mamar și celulele tumorale cerebrale.

Cercetătorii de la centrul Sidney Kimmel Cancer au descoperit puterea chimenului negru de a distruge celulele cancerului pancreatic. Se pare că, de asemenea, poate inhiba dezvoltarea cancerului pancreatic.

Beneficiile uleiului de chimen negru:

Promovează sănătatea ficatului, cel mai important organ din corp.

Fiecare toxină este procesată prin ficat, în timp ce bila secretată ajută la digerarea lipidelor și favorizează absorbția vitaminelor A, D, E, K, astfel menținând corpul într-o stare de echilibru. 

  • Uleiul de chimen poate accelera procesul de vindecare în cazul oamenilor care s-au confruntat cu o funcție hepatică slabă din cauza efectelor secundare cauzate de medicamente, alcool sau anumite boli. Combate diabetul. Potrivit unui articol publicat de Journal of Endocrinology and Metabolism, cercetătorii de la Indian Council of Medical Research, afirmă că uleiul de chimen negru poate determina regenerarea parțială treptată a celulelor beta pancreatice, crește concentrațiile scăzute ale insulinei serice și scade nivelul scăzut al glucozei serice.
  • Puține substanțe de pe planetă pot preveni diabetul de tip 1, cat și pe cel de tip 2. Un alt studiu ne demonstrează capacitatea uleiului de chimen negru de a îmbunătăți toleranța la glucoză, la fel de eficient ca metformina. Cu toate acestea nu prezintă efecte adverse semnificative, precum cele provocate de medicament (balonare, constipație, diaree, dureri de stomac, dureri musculare, înroșirea pielii). 

Ajută la pierderea în greutate. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders a publicat un studiu sistematic potrivit căruia uleiul de chimen negru este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale de pe planetă. Analiza sistematică și meta-analiza din anul 2018 a evidențiat constatările a 11 studii clinice controlate cu placebo, care relevă capacitatea chimenului negru de a ajuta la scăderea în greutate. 

Ulei de chimen negru

Protejează pielea

Un alt studiu vorbește despre eficacitatea lui în scăderea severității eczemelor mâinilor. La fel de eficient precum o cremă Betametazonă. 

  • Beneficii pentru păr. Conține nigelonă – demonstrat ca fiind un antihistaminic impresionant, care ajută la încetinirea sau stoparea pierderii părului, din cauza alopeciei androgenice sau alopeciei areata. Proprietăți antioxidante, antibacteriene, antiinflamatoare. Poate susține sănătatea scalpului în general.
  • Tratează infecțiile. Ucide stafilococul auriu rezistent la meticilină, o problemă care afectează spitalele și centrele medicale. Oamenii de știință din Pakistan au luat mai multe tulpini și au descoperit că multe dintre acestea erau sensibile la Nigella sativa, demonstrând că uleiul de chimen negru ajută la încetinirea sau chiar stoparea răspândirii MRSA.
  • Îmbunătățește fertilitatea. Potrivit unui studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, s-a demonstrat că grupul ce a consumat ulei de chimen negru a avut o creștere a numărului de spermatozoizi. De asemenea, s-au observat îmbunătățiri în ceea ce privește motilitatea și volumul materialului seminal.
  • În anul 2015, cercetătorii au analizat studiile care au avut loc în perioada 2000-2014 și au ajuns la concluzia că uleiul de chimen negru poate influența în mod pozitiv materialul seminal, celulele Leydig, organele de reproducere și hormonii sexuali. 
  • Echilibrează colesterolul. Un studiu realizat în anul 2017 a constatat efectele antidiabetice asupra subiecților, echilibrând inclusiv colesterolul. Mai mult decât atât, scade zahărul din sânge și tensiunea arteriale. 
  • Favorizează recuperarea după răceli, infecții virale respiratorii acute, gripă, tuse, febră. Indispensabil în tratarea bronșitei, proceselor inflamatorii în plămâni(astm).
  • Efect diuretic.

Efecte secundare:

Evitați contactul cu ochii și membranele mucoase. 

Utilizați un test de plasture pentru a vă asigura că nu aveți o reacție alergică la produs Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza uleiul de chimen negru dacă vă aflați în perioada de sarcină sau alăptare. 

În cazul intervențiilor chirurgicale programate – încetați a-l utiliza cu cel puțin 2 săptămâni înainte.

Administrare:

Hipertensiune arterială – 100-200 mg de 2/zi timp de 8 săptămâni 

Îmbunătățirea materialului seminal – 2,5 ml de 2/zi timp de 2 luni 

Astm – 1-2 lingurițe de 2/zi cu 30 de minute înainte de masă 

Shares
Optimized by Optimole