Alimente care previn apariția diabetului
Există câteva alimente care previn apariția diabetului, o afecțiune care se dezvoltă atunci când corpul nu poate folosi corespunzător și eficient nivelul de insulină din sânge.
La început, pancreasul secretă mai multă insulină pentru a transporta glucoza în celule, însă, în timp, pancreasul nu mai poate secreta nivelul normal de insulină pentru a păstra un nivel normal și constant de glucoză.
1. Mărul
Dacă și tu ai crezut până acum că fructele trebuie evitate când vine vorba de diabet, din cauza fructozei pe care acestea le conțin, ei bine, e timpul să afli ceva. Merele sunt printre cele mai bune alimente care previn apariția diabetului, pentru că acestea sunt bogate în quercetina.
Acest antioxidant ajută organismul să secrete insulină într-un mod mai eficent și îndepărtează rezistența acesteia, ceea ce se întâmplă atunci când corpul trebuie să producă din ce in ce mai multă insulină pentru a ajuta glucoza să intre în celule.
Rezistența insulinei este caracteristica principală a diabetului zaharat de tipul 2.
Nu uita să nu decojești mărul înainte de a-l mânca, pentru că în coaja sa găsești de șase ori mai multă quercetină decât în interiorul fructului.
2. Iaurtul
Un studiu făcut de Harvard School of Public Health a demonstrat că orice persoană care consumă în fiecare zi câte un iaurt previne cu 18% apariția diabetului de tip 2.
De exemplu, în varietatea iaurturilor grecești se găsesc proteine, care conferă senzația de sațietate și previn cantitățile mari de zahăr din sânge. Deși iaurtul conține deja zahărul natural, înainte sa îl cumperi, verifică eticheta și îndreaptă-ți atenția către cele care au de la 12 la 15 grame de carbohidrați.
3. Sparanghelul
Sparanghelul reduce inflamațiile și totodată echilibrează nivelul de zahăr din sânge, fiind scăzut în calorii, dar bogat în fibre și în antioxidanți. Un studiu din 2010 din “British Medical Journal” arată că persoanele care mănâncă frecvent legume cu frunză verde, cum e și sparanghelul, reduc cu 12% posibilitatea apariției diabetului de tip 2.
4.Năutul, lintea și fasolea
Studiile cercetătorilor în domeniu arată că oamenii care țin diete vegane sau vegetariene sunt mai puțin predispuși la diabetul de tip 2.
Năutul, lintea și fasolea sunt slabe în calorii și grăsmi saturate, au un index glicemic scăzut și multe fibre, de aceea timpul de digestie este unul îndelungat, ceea ce nu permite că zaharul din sânge să crească foarte rapid.
5. Semințele de chia
Consumul semințelor de chia previne diabetul de tip 2 care poate conduce către boli de inima sau către un accident vascular cerebral. Doar două linguri de semințe de chia conțin patru grame de proteine și 11 grame de fibre, precum și acizi grasi Omega 3, beneficii pentru sănătatea inimii.
6. Fructele de pădure
Căpșunile, zmeură, murele și afinele sunt sărace în calorii și carbohidrați și, de asemenea, au un indice glicemic scăzut, păstrând constant nivelul de zahăr din sânge. Toate conțin fibre, însă zmeura și murele în mod special oferă senzația de sațietate.
7. Cafeaua
Da, ați auzit bine. Deși controversată de multe ori, studiile arată că obișnuința generată de consumul cafelei previne diabetul zaharat de tip 2. Cu toate acestea, este bine că aceasta să fie servită în mod natural sau cu lapte, însă zahărul este de evitat.
8. Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt bogate în antioxidanți din plante denumite lignans, sau cunoscute sub forma denumirii de magneziu, care ajută corpul să folosească insulina într-un mod eficient.
Ele conțin globuline sau proteine care păsterază un nivel săzut de zahăr în sânge.
9. Orezul brun
Oamenii care mănâncă de la trei la cinci porții de cereale integrale pe zi sunt cu 26% mai feriți de diabetul de tip 2, ne spune un studiu, publicat in “Journal of Nutrition”.
Unul dintre cele mai bune tipuri de cereale integrale este orezul brun, bogat în magneziu și fibre, având un indice glicemic scăzut. Poți încerca și orezul brun-mediu, care are o textură mai tolerabilă.
10. Oțetul
Acesta conține acid acetic, care scade nivelul de zahăr din sânge și nivelul insulinei după ce mănânci carbohidrați.