Care sunt beneficiile pe care le aduce sfecla roșie organismului
În ultimii ani, comunitatea științifică și-a îndreptat din ce în ce mai mult atenția spre beneficiile sfeclei roșii asupra sănătății. Să aflăm care sunt câteva dintre beneficiile consumului de sfeclă roșie pentru sănătate.
Sursă de nitrați, sfecla roșie reprezintă alternativa alimentară semnificativă pentru a crește disponibilitatea in vivo de oxid nitric (NO), consumul acesteia reprezentând o metodă terapeutică pentru prevenirea patologiile asociate unei biodisponibilăți scăzute a oxidului nitric, cât și pentru a putea gestiona mult mai eficient simptomele asociate acestor tipuri de boli. Consumul acestei legume este considerat a fi eficient pentru o serie de patologii asociate cu stresul oxidativ și inflamația.
Principalele beneficii ale consumului de sfeclă rosie
Această legumă este deosebit de bogată in antioxidanți naturali, polifenoli și pigmenți cu bioactivitate esențială, așa cum este betalaina, pe lângă alți compuși care atât in vitro, cât și in vivo, manifestă diverse proprietăți terapeutice. S-a dovedit faptul că betalainele joacă un rol semnificativ in reducerea stresului oxidativ și nitrativ prin eliminarea compusului 2,2-difenil-1-picrilhidrazil, un compus chimic organic compus din molecule stabile de radicali liberi, implicat in etiologia patologiilor de natura inflamatorie, prin deteriorarea ADN-ului și oxidarea colesterolului LDL.
Informații generale despre sfecla roșie
Sfecla roșie (Beta vulgaris) este o plantă de gradină de la care se consumă rădăcina și care are o culoare caracteristică, ce poate varia de la roșu-aprins la bordeaux. Culoarea rădăcinii cărnoase este dată de betaină, un compus care, in lumea vegetală, se găsește concentrat in cantități mari, in special in această plantă. Rădăcina plantei este tuberoasă, frecvent utilizată in alimentație și drept furaje pentru animale. Cu toate acestea, sfecla roșie este folosită și in medicina homeopată și tradițională, sucul acesteia fiind deosebit de eficient pentru a trata și preveni stările de anemie, conținând substanțe care stimulează biosinteza hemoglobinei.
Pentru ca o componenta vegetală să fie considerată benefică pentru sănătate, trebuie să ajunga să fie biodisponibila in vivo, adica dupa ingerare.
Compușii bioactivi find absorbiți prin tractul gastrointestinal, ajung in circulația sanguină in cantitățile necesare pentru a putea fi utilizați de către celule. Componenta alimentară trebuie să iși mențină structura moleculară de-a lungul fazelor de digestie. In acest sens, biodisponibilitatea nitratului anorganic și a betainelor din leguma roșie – componente bioactive majore ale acestei legume – este bine stabilită in studii efectuate pe aceste plante, indicând rapoarte de absorbție de aproape 100% după digestie.
Micronutrienți esențiali din sfecla roșie
Sfecla roșie are un conținut scăzut in calorii, dar este deosebit de bogată in vitamine și minerale esențiale integrității organismului. In 100 de grame de sfeclă roșie se găsesc:
- proteine: 1,7 grame;
- carbohidrați 10 grame (2 grame fiind reprezentate de fibre vegetale);
- vitamine: B9, B6, B3, B2, B1, C;
- substanțe minerale: mangan, cupru, potasiu, magneziu, fier.
Leguma miraculoasă este bogată in acid folic, o vitamină cu rol important in creștere, dezvoltare și asigurarea sănătății inimii. Manganul este implicat in formarea oaselor și rezistența acestora, metabolismul energetic și menținerea funcției cerebrale normale. Cuprul, pe lângă faptul că este esențial in procesele metabolice, joacă rol in sinteza anumitor neurotransmițători.
Susține sănătatea cardiovasculară și reduce tensiunea arterială
Asocierea dintre consumul de sfeclă rosie și scăderea valorilor tensiunii arteriale, in special la persoanele cu hipertensiune arterială, a fost documentată in mai multe studii. Consumul de suc de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ valorile tensiunii sistolice și diastolice. Efectul pare a se datora concentrației mare de nitrați din această legumă, care promoveaza vasodilatația, cu scăderea ulterioară a tensiunii arteriale. De asemenea, suplimentarea alimentară cu acid folic susține acest efect de scădere a tensiunii arteriale.
Imbunătățește performanța atletică și rezistența la efort
Multe studii sugerează că nitrații din sfecla roșie pot imbunătăți semnificativ performanța, dar și rezistența atletică. Nitrații susțin performanța fizică prin imbunătățirea funcțiilor de la nivel mitocondrial, mitocondriile fiind uzinele energetice ale organismului. Consumul de sfeclă roșie are efecte asupra performanței atletice prin:
- creșterea fluxului de sânge către mușchi;
- imbunătățirea rezistenței la efort;
- diminuarea producției de acid lactic;
- creșterea debitului respirator și a consumului de oxigen.
Studiile indică faptul ca nivelul de nitrați din sange atinge valoarea maximă la 2-3 ore dupa ce s-a consumat sfecla roșie (de obicei sub forma de sucuri). Astfel, se recomandă ca sfecla roșie să fie consumata cu câteva ore inainte de antrenamentul sportiv.
Combate și previne procesul inflamator
Pe lângă faptul ca are un conținut ridicat in antioxidanți implicați in apărarea organismului de efectul nociv al radicalilor liberi, sfecla roșie conține pigmenti numiti betalaine, existând multe studii care susțin potentialul antiinflamator semnificativ al acestora. Inflamația cronică este in directă legătură cu patologii precum afecțiunile cardiovasculare, bolile hepatice și cancerul. Un studiu efectuat pe persoane cu inflamație cronică, la care dieta a fost imbunătățită prin adăugarea de suc de sfecla roșie, a avut rezultate semnificative, dupa doar 2 săptămâni: s-a observat faptul ca nivelul markerilor inflamatori (proteina C reactiva, factorul de necroză tumorală α) a scăzut. Capsulele cu betalaină, realizate din extract de sfecla roșie, reduc simptomele osteoartritei.
Susține funcția cognitivă și integritatea cerebrală
Ca urmare a faptului ca nitrații din sfecla roșie acționează prin dilatarea vaselor de sânge, astfel imbunătățind fluxul sanguin, există studii care demonstrează că acest efect este major la nivelul creierului. Imbunătățind fluxul de sânge spre lobul frontal, consumul regulat de sfeclă roșie ar putea imbunătăți capacitatea de memorare și concentrare. De asemenea, diminuează riscul unor boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) care duc la alterarea funcțiilor cognitive.
Managerierea diabetului si controlului glicemiei
Sfecla roșie conține un antioxidant numit acid α-lipoic, care poate acționa prin creșterea relativă a sensibilității la insulină și scăderea nivelului de glucoză din sânge. Conform unor studii, acest acid din sfecla roșie poate ajuta la gestionarea simptomelor neuropatiei diabetice.
Promovează sănătatea tractului gastrointestinal
Aceasta legumă este bogata in fibre vegetale, compuși naturali care asigură sănătatea tractului digestiv. Un aport adecvat de fibre vegetale este asociat cu reducerea riscului de afecțiuni ale tractului gastrointestinal: constipația, boala inflamatorie intestinală, diverticulita. De asemenea, fibrele vegetale joacă rol in menținerea sănătații și integrității microbiotei intestinale, deosebit de importante pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Aportul de fibre este asociat și cu un risc mai redus de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancer de colon, diabet tip 2 și boli cardiovasculare.
Potențiale proprietăți anticancerigene
Sfecla roșie conține mai mulți compuși despre care se crede că ar juca un rol important atât in combaterea cancerului, cât și in prevenirea acestuia. Acești compuși includ betaină, acidul ferulic, rutina, kaempferolul i ș cafeic, pe lângă alți antioxidanți puternici. Studiile indică faptul că tratarea celulelor canceroase cu extracte din această legumă ar putea incetini atât diviziunea, cât și creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile epidemiologice mai demonstrează și faptul ca persoanele cu concentrații mai mari de betaină in sânge prezintă un risc relativ mai redus de a dezvolta anumite forme de cancer.
Pe de altă parte, consumarea a mai multă sfeclă roșie este extrem de utilă atunci când vine vorba de vindecarea steatozei hepatice sau în general de menținerea sănătății ficatului.
Să aflăm mai multe despre motivele pentru care consumul de sfeclă roșie este bun pentru ficatul gras!
De ce este sfecla roșie benefică pentru ficat?
Sfecla roșie este plină de minerale, vitamine și antioxidanți. Conține cantități ridicate de fier, calciu, vitamina C și vitamine din complexul B, alături de potasiu și o cantitate mare de fibre alimentare.
Una dintre fibrele pe care le conține este numită pectină, care stimulează curățarea și eliminarea toxinelor din ficat.
De asemenea, ea contine betaină, un compus dovedit ştiinţific să ajute la îmbunătățirea steatozei hepatice non-alcoolice (studiu aici, în engleză), precum și la îmbunătățirea sănătății generale a celor care o consumă.
Prin urmare, prin consumul sporit de sfeclă roșie și făcând-o parte din dieta ta zilnică (sau cel puțin consumând-o de câteva ori pe săptămână), vei hrăni corpul cu micro- si macro-nutrienti de care are atât de mare nevoie.
Această combinație masivă de minerale, vitamine și antioxidanți se spune că este perfectă pentru ficat, ajutându-l să își îmbunătățească funcțiile și să se vindece mai repede.
Sfecla roșie în sine nu este singurul remediu pentru ficatul gras, dar cu siguranță este unul dintre acele alimente care pot ajuta.
În cel mai rău caz, nu are niciun efect, deşi este greu de crezut asta. Avem, până la urmă, destule studii care sustin contrariul – ca cel pe care l-am menționat mai devreme sau acesta (tot în limba engleză).
Câtă sfeclă roșie este recomandată pentru un ficat gras?
Deși mai toti expertii consideră sfecla un superaliment, din păcate mâncăm cantități foarte mici din aceasta.
Ideal ar fi să consumați una sau două sfecle medii pe zi (200 de grame), fie ca salată, parte a altor mancaruri, smoothie-uri sau chiar suc.
Ficatul vostru va iubi adaosul acestui aliment – dar dacă vi se pare dificil să o consumați atât de des, încercați să o faceti cel puțin câteva ori pe săptămână.
Una dintre cele mai simple modalități de a consuma mai multă sfeclă roșie pentru a-ți ajuta ficatul să se vindece este să o transformi în suc sau smoothie.
Suc de sfeclă roșie pentru ficat
Sfecla este o legumă bogată în fibre, betalaină, betacianină și acid folic, necesare pentru un ficat sănătos. De aceea, consumul acesteia, în orice formă (crudă, murată, suc) este benefică întregului sistem digestiv. Iată cum poți să prepari un suc de sfeclă roșie gustos, care te va ajuta să detoxifiezi ficatul.
Ingrediente
- 1 sfeclă roșie;
- 1 morcov;
- 1 lămâie decojită;
- 1 legătură de pătrunjel.
Mod de preparare
Curăță și spală bine sfecla, morcovul și frunzele de pătrunjel și adaugă-le în storcătorul de fructe și legume, alături de lămâia decojită. Pentru o cură de detoxifiere trebuie să consumi în fiecare zi, câte 200 ml de suc de sfeclă, timp de 5-7 zile.
Sfecla roșie este benefică pentru sănătatea ficatului și poate fi de ajutor în vindecarea steatozei hepatice.
Un compus găsit în sfecla roșie ajută la descompunerea acizilor grași din ficat și, prin urmare, îmbunătățește recuperarea.
Sfecla roșie este un tip de aliment extrem de sănătos în general, dar diverse cercetări au arătat că are beneficii de sănătate crescute pentru ficat în mod special.
Ceea ce este o veste minunată pentru cei diagnosticați cu steatoza hepatica non-alcoolică.
Sfecla roșie este adesea recomandată în toate tipurile de probleme legate de ficat și rezultatele pentru cei care adaugă mai multă sfeclă roșie în dieta lor sunt impresionante și încurajatoare.
Chiar dacă sfecla roșie este benefică in special pentru ficat, o dietă echilibrată este importantă atunci când vine vorba de vindecarea acestuia – ceva similar dietei mediteraneene, funcționează cel mai bine pentru vindecarea ficatului gras.
Acest lucru se datorează faptului că ficatul nostru are nevoie în continuare de nutrienți și minerale din alte alimente pe care le consumăm și care nu sunt prezente în sfecla roșie.