Ulei de cocos, beneficiile și utilizările sale în bucătărie
Uleiul de cocos este unul dintre acele ingrediente multifuncționale care îpoate ajuta în foarte multe feluri, datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și hidratante. Iată câteva sugestii pentru utilizarea sa în gospodărie, în bucătărie și pentru îngrijirea personală.
Cumpără ulei de cocos extravirgin!
Ce este uleiul de cocos
Spre deosebire de alte uleiuri care sunt extrase din semințe sau sâmburi, uleiul de cocos este extras din pulpa fructului, mai exact din miezul nucilor de cocos maturate și recoltate din palmierul de cocos. Acesta este cunoscut sub numele de kalpa vriksha, ceea ce s-ar traduce drept copac care oferă tot ce este necesar pentru a trăi, întrucât aproape toate părțile lui pot fi folosite pentru hrană: apa, laptele, pulpa, zahărul și, nu în ultimul rând, uleiul.
Culoarea și consistența uleiului de cocos depinde în mod esențial de temperatură: la peste 24-25 de grade, uleiul de cocos devine lichid și este transparent. La temperaturi mai mici de atât devine solid, având culoarea alb sau alb-gălbui, iar ca textură este mai untos și cremos (motiv pentru care este și confundat de multe persoane cu untul de cocos), iar tinut la frigider este atât de tare, încât dacă întorci un borcan deschis cu gura în jos, conținutul nu va curge.
Ce conține uleiul de cocos
O lungă perioadă de timp uleiul de cocos a fost un aliment controversat, din pricina compoziției sale bogată în grăsimi saturate – peste 90%.
O parte semnificativă din grăsimile sale saturate se încadrează în grupul trigliceridelor cu lanț mediu (MCT-uri care variază între 6-12 atomi de carbon). Principalele MCT din acest ulei sunt acidul lauric (C-12), acidul capric (C-10), acidul caprilic (C-8) și acidul caproic (C-6). Împreună, acestea constituie aproximativ 68% din conținutul total de grăsimi saturate și 59% din conținutul total de grăsimi. În intestin, acidul lauric și alte MCT sunt absorbite direct în fluxul sanguin, fără bariere, economisind astfel energie și inducând o senzație timpurie de sațietate.
Jumătate din conținutul de grăsimi saturate din uleiul de nucă de cocos este reprezentat de acidul lauric (41,8 grame la 100 de grame de compoziție totală). Acizii grași saturați, așa cum este acidul lauric, sunt absorbiți direct din intestin și trimiși către ficat pentru a fi utilizați în producerea de energie.
Între cele mai importante proprietăți ale uleiului de cocos le enumerăm pe cele antimicrobiene, antibacteriene și antifungice. Totuși, trebuie să menționăm și faptul că numai folosind ulei de cocos organic, presat la rece, poți profita de toate calitățile sale, pentru că numai prin acest tip de prelucrare proprietățile uleiului de cocos rămân nealterate.
Cum se obține uleiul de cocos
Nu toate uleiurile de cocos sunt la fel, astfel că impactul asupra sănătății poate varia de la un tip la altul. Ca în cazul altor produse alimentare, cu cât uleiul este mai puțin procesat, cu atât este mai bun pentru organism. De aceea, se consideră că cel extravirgin este cel mai benefic pentru sănătate.
În funcție de modalitatea de extragere și de gradul de rafinare, uleiul de cocos poate fi de mai multe tipuri: (extra)virgin sau nerafinat, rafinat/dezodorizat, presat la rece (fără utilizarea chimicalelor, extras la maximum 48 grade, cu o aromă aproape neutră), extras mecanic (la temperaturi de până la 99 grade, cu o aromă mai puternică de cocos, hidrogenat parțial (conține grăsimi trans, nocive), hidrogenat total (este solid, mai ieftin și are o durată de viață mai mare pe raft).
Cel mai bun ulei de cocos
Când cumperi ulei de cocos, pentru a alege cea mai bună variantă, orientează-te spre variante certificate organic (nu a fost expus la pesticide), care nu conțin GMO-uri și aditivi, presate la rece, (extra)virgine, rafinate la aburi, non-hidrogenate.
Așadar, în funcție de modul de extragere și tratare se va obține un produs de calitate mai bună. Uleiul de cocos extravirgin și ecologic, pe lângă modul de prelucrare (centrifugare în mai multe etape, nu presare), nucile de cocos care au dus la producerea uleiului au fost culese manual, ceea ce se reflectă în calitatea materiei prime folosite. Nucile au fost alese printre cele care au ajuns pe deplin la maturitate și verificate contra oricărei deteriorări care ar putea duce la o eventuală degradare a pulpei. Acest ulei nu conține colesterol.
Beneficiile uleiului de cocos
Ajută sistemul imunitar
Multe boli din zilele noastre sunt cauzate de creșterea excesivă a bacteriilor rele, ciupercilor, virușilor și paraziților din organism. O analiză din 2020 indică faptul că uleiul de cocos are proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor și a crește imunitatea organismului. Corpul uman transformă acidul lauric, care se regăsește în uleiul de cocos, în monolaurină, despre care s-a dovedit că face față într-un mod eficient virușirilor și bacteriilor, ajutând totodată la detoxifierea organismului.
Îmbunătățește digestia
Uleiul de cocos îmbunătățește digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile, calciul și magneziul. Dacă uleiul de nucă de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, îi poate face pe aceștia de două ori mai eficienți, deoarece sunt ușor de digerat și de utilizat de către organism.
Uleiul de nucă de cocos poate contribui la îmbunătățirea bacteriilor și a sănătății intestinelor prin distrugerea bacteriilor rele și a candida. Dezechilibrul candida, în special, poate scădea acidul gastric, care provoacă inflamații și o digestie proastă.
Acizii saturați au proprietăți antimicrobiene care ajută la tratarea infecțiilor cu diverse bacterii, fungi sau paraziți care pot provoca indigestie.
Este o sursă bună de antioxidanți
Uleiul de cocos este o sursă bună de antioxidanți care ajută la neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. Acest lucru, la rândul său, ajută la îndepărtarea mai multor boli cronice și degenerative.
Radicalii liberi provoacă stres oxidativ și leziuni celulare. Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta multe probleme de sănătate asociate radicalilor liberi, printre acestea se numără bolile de inimă, afecțiuni ale ficatului, declinul cognitiv, anumite tipuri de cancer și îmbătrânirea.
Protejează inima
Și inima este protejată prin consumul de ulei de cocos, întrucât, conform studiului, același acid lauric de care discutam și mai sus are capacitatea de a păstra flexibilitatea vaselor mari de sânge, întărirea pereților arterelor și scăderea tensiunii arteriale, deci, implicit, scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Datorită nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos stimulează producția de colesterol HDL (cunoscut drept colesterolul „bun“) din organism.
Poate îmbunătăți activitatea creierului
Acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos nu doar oferă energie corpului, dar pot îmbunătăți și activitatea creierului, sporesc atenția și capacitatea de concentrare.
Conform unui studiu publicat în Journal of Neurobiology of Aging, acizii grași cu catenă medie prezenți în uleiul de nucă de cocos au avut efecte benefice asupra problemelor de memorie la pacienții mai în vârstă. De asemenea, la toți pacienții s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a capacității lor de aducere aminte după administrare. MCT-urile sunt absorbite cu ușurință în organism și pot fi accesate în creier fără utilizarea insulinei. Astfel, ele sunt capabile să alimenteze celulele creierului mai eficient.
Contribuie la reducerea apetitului și poate ajuta la pierderea în greutate
Deși poate părea paradoxal, având în vedere conținutul mare de grăsimi, uleiul de cocos poate să fie un aliat important în procesul de slăbire. Compoziția specială a uleiului de cocos este responsabilă de această caracteristică: acizii grași saturați, în loc să fie depozitați sub formă de țesut gras sunt transformați de către organism în energie și, în acest fel, sunt stimulate arderile și metabolismul.
Totodată, o parte din MCT-urile consumate sunt descompuse printr-un proces care produce molecule numite cetone, pe care organismul le folosește drept combustibil. Cetonele reduc pofta de mâncare fie acționând direct asupra mesagerilor chimici ai creierului, fie modificând nivelul hormonilor care induc foamea, cum ar fi grelina, denumită și “hormonul foamei”.
Ajută la menținerea sănătății oaselor
Calciul joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și a dinților, iar uleiul de cocos poate facilita absorbția acestuia în organism, contribuind astfel la întărirea dinților și la menținerea rezistenței osoase. Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, uleiul de cocos poate juca, de asemenea, un rol important în tratarea osteoporozei, ajutând la combaterea efectelor radicalilor liberi asupra țesutului osos. Cercetările privind osteoporoza au constatat că uleiul de cocos nu numai că mărește volumul și structura osoasă, dar a scăzut și pierderea osoasă cauzată de osteoporoză.
Uleiul de cocos poate fi benefic pentru piele
Acidul lauric, care constituie o mare parte din grăsimile saturate din uleiul de cocos, este cunoscut pentru proprietățile antimicrobiene și antiinflamatoare, care combat diferitele micoze ale pielii: eczeme, dermatită de contact, psoriazisului, foliculită, acnee. Datorită proprietăților antimicrobiene și de vindecare a rănilor, uleiul de cocos poate fi benefic și dacă îl aplici pe piele în cazul unei răni minore, a arsurilor solare și după un tatuaj. Pe lângă potențialul său de vindecare a pielii inflamate, uleiul de nucă de cocos este și un hidratant eficient.
Utilizările uleiului de cocos în gospodărie
- Uleiul de cocos este foarte util pentru dezlipirea reziduurilor de pe diverse materiale. Restul de la o etichetă rămasă pe un obiect sau guma de mestecat lipită pe o suprafață (sau în păr) pot fi eliminate cu ușurință cu ulei de cocos. Aplică-l pe zona respectivă și lasă-l să acționeze câteva minute.
- O pătrime de cană de ulei de cocos topit amestecat cu 4 linguri de oțet de mere și 2 lingurițe de suc de lămâie, ne ajută că obținem o soluție naturală pentru lustruit mobila. Obiectele și mobila din lemn vor beneficia de proprietățile hidratante ale uleiului de cocos, acesta poate fi folosit în mod regulat pentru a le menține
- Obiectele din piele pot fi curățate și întreținute eficient cu ajutorul uleiului de cocos. Lasă-l să acționeze câteva minute, apoi șterge cu o cârpă.
- Un fermoar blocat, dacă este uns cu puțin ulei de cocos, se va mișca mult mai ușor.
- În caz că nu ai gaz de brichetă, poți începe un foc cu ajutorul uleiului de cocos îmbibat în bile de vată.
- Dușul sau cada pot fi curățate foarte bine cu o pastă formată din ulei de cocos și bicarbonat de sodiu. Lasă-le să acționeze 10-15 minute înainte de a le șterge cu o lavetă
- Electrocasnicele din oțel inoxidabil pot fi curățate prin aplicarea directă a unei cantități mici de ulei de cocos. Îl poți folosi și la curățarea altor metale, cum ar fi bronzul, sau la eliminarea ruginii de pe oțel.
Ulei de cocos pentru îngrijire personală
- Folosește uleiul de cocos împreună cu untul de shea sau de cacao pentru a îți face un balsam de buze hidratant și 100% natural.
- Uleiul de cocos este cea mai potrivită substanță pentru tehnica de oil pulling: folosește o linguriță de ulei de cocos și plimbă-l prin gură timp de 10-15 minute, cum ai face cu o apă de gură, apoi scuipă-l în gunoi. Proprietățile sale antibacteriene vor curăța eficient gura, vor reduce inflamația și vor proteja împotriva cariilor dentare.
- În cazul arsurilor solare, uleiul de cocos hidratează pielea în profunzime și ușurează senzația de mâncărime. Este eficient și pentru diverse lovituri și zgârieturi, precum și pentru vindecarea mușcăturilor de insecte.
- Uleiul de cocos este una dintre cele mai eficiente substanțe hidratante, așa că îl poți folosi fără probleme în loc de cremă de corp sau de mâini pentru a-ți menține pielea fină. Îl poți folosi chiar și pe păr, în loc de mască, sau în combinație cu alte substanțe (de exemplu, mierea) pentru a realiza o mască de față hidratantă și antibacteriană.
- Combină uleiul de cocos cu sare de mare sau zahăr pentru a face o cremă exfoliantă de corp.
- Combină uleiul de cocos cu ulei esențial de tea tree și rozmarin pentru a crea un unguent decongestionant care îți va ajuta sinusurile și va ușura simptomele răcelii.
- Uleiul de cocos este cel mai bun ulei purtător pentru combinarea cu uleiurile esențiale, pentru aplicarea lor pe piele și diluarea lor la concentrația dorită
Ulei de cocos pentru gătit
- Uleiul de cocos poate fi folosit în numeroase mâncăruri în loc de uleiurile tradiționale de gătit. Rețete de legume, carne și salate pot fi realizate cu ulei de cocos, în loc de ulei vegetal
- Băuturile pot fi combinate cu un pic de ulei de cocos
- Se poate adăuga și în smoothies, pentru mai multă energie.
- Uleiul de cocos poate fi folosit la copt în locul untului sau uleiului vegetal și va oferi o consistență ușoară deserturilor. Se poate folosi și pentru ungerea tăvilor pentru a se evita lipirea hranei de ele.
- Adăugând în robotul de bucătărie 2 lingurițe de ulei de cocos împreună cu 2 căni de nuci (cum ar fi migdalele, pecanul sau caju) te ajută să poți face propriul tău unt de alune. Folosește miere, scorțișoară sau alte ingrediente preferate pentru a oferi un plus de aromă.
- Uleiul de cocos poate înlocui untul în rețetele de prăjituri, conținutul său de grăsimi fiind mai redus decât al untului sau unturii. În plus, uleiul de cocos oferă și un gust deosebit și aroma de cocos prăjiturilor gătite cu ajutorul lui.